Pozorišna radionica za mlade Bijeljine

U Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini održana je pozorišna radionica za srednjoškolce i studente pod nazivom “Gluma ili san o strasti” na kojoj su se polaznici upoznali o osnovnim elementima i tehnikama teatra i glume.

Na tradiocionalnoj radionici, koja se organizuje u toku pozorišnog festivala “Dani komedije”, predavači su bili pozorišni reditelj i teoretičar umjetnosti Dejan Janković i glumac i dramski edukator iz Poljske Sonja Meres, koja je i direktor Teatra “Re-generacija”, saopšteno je iz Centa za kulturu “Semberija”.

Janković je rekao da mlade uče kako da “gledaju” i sebe i život, ne samo iz sopstvene vizure već i objektivno, tumačeći sebe sa distancom koja dozvoljava dublju samospoznaju i samokritičnost, kao i iz vizure drugih ljudi sa razumijevanjem i tolerancijom.

“Hvatanje u koštac sa svim strahovima, kompleksima, stidom, a istovremeno negovanje i ohrabrivanje svakog talenata kroz pozitivno, duhovito i neformalno druženje, predstavlja kreativni oblik edukacije za svakog polaznika”, naveo je Janković.

Meresova je rekla da “Dani komedije” u Bijeljini predstavljaju izazov, inspiraciju i novo poglavlje u njenom iskustvu u radu sa mladim glumcima u sličnim školama glume koje organizuje u Poljskoj.

“Bijeljina je nova sredina, koja se pokazala ne samo gostoprimivom, nego je i jezički slična, pa predstavlja dobar primjer za upoznavanje lokalnog indentiteta, koji je, u nekim elementima, blizak poljskom”, navela je Meresova.

Iz Centra za kulturu “Semberija” izražavaju posebno zadovoljstvo kvalitetom predavanja i vježbi koje su organizovane na ovogodišnjoj glumačkoj radionici, a predavačima su zahvalili prigodnim poklonima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *