Povišena temperatura kod djece nije uvijek za odlazak ljekaru

Povišena temperatura kod djece nije uvijek za odlazak ljekaru, ali je prvi od tri najčešća razloga zbog kojeg treba potražiti pedijatra, rekla je pedijatar Branka Gavrić na predavanju o ovoj temi u Bijeljini.

Gavrićeva je istakla da u Hitnu pomoć treba da se obrate roditelji kada temperatura ne može da se spusti lijekovima za sniženje, antipireticima, kao i oni čije dijete dobije febrilni konvulzivni napad, poznat kao fras.

“U ostalim situacijama, roditelji treba da skidaju temperaturu, rashlade i raskomote dijete i sačekaju svog pedijatra ujutru. Na taj način neće opteretiti sistem Hitne pomoći, koja je zaista opterećena”, rekla je novinarima Gavrićeva, koja je sinoć, oržala predavanje u organizaciji Aktiva žena SNSD-a.

Ona je istakla potrebi da pedijatri svakodnevno rade na edukaciji majki, jer će se temperatura dešavati u najnormalnijim okolnostima – kad dijete primi vakcinu, kada mu rastu zubići, što nisu patološka stanja.

O najčešćim uzrocima dolaska majki sa djecom kod pedijatra, Gavrićeva je navela sumnju na virus korona, kao i digestivne tegobe – proliv i povraćanje, te ukazala da dva sata poslije povraćanja, kad se ne smije uzeti ni kap vode, prekidaju povraćanje, a balans se postavlja postepenom hidratacijom.

Kao treći najčešći razlog odlaska roditelja sa djecom kod ljekara, Gavrićeva je navela bol u uhu kod djeteta, te istakla da u tim situacijama djetetu treba dati “ibuprofen”, koji se daje prema kilaži.

Član Aktiva žena SNSD-a Tatjana Perić rekla je da je ovo samo jedna u nizu edukacija koju Aktiv organizuje i pruža podršku svim ženama i majkama, nezavisno od socio-ekonomskog statusa.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *