Potres pet stepeni po Rihteru na području Petrinje

Zemljotres snage pet stepeni Rihterove skale pogodio je jutros sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, kod Petrinje, objavio je Evropski mediteranski seizmoloski centar.

“Jutros u 6.28 zabilježili smo jak potres. Prema dosadašnjim računima magnitude pet stepeni prema Rihteru. Epicentar potresa bio je 50-tak kilometara sjeveroistočno od Gline, na području Pokupskog. Na tom je području već bio potres 1880. Zasad nemamo nikakvih dojava o štet. Još obrađujemo podatke”, izjavio je za HRT Krešimir Kuk iz Seizmološkog zavoda Hrvatske.

Kuk je naveo da potresi uvijek “daju” još manjh udara i da je teško procjenjivati hoće li ih biti ili neće.

“S terena dolazi dosta poziva. Građani uglavnom javljaju kako su potres osjetili. Javljaju se i ljudi iz Pokupskog i kažu kako zasad nemaju neku veliku štetu”, naveo je Kuk.

Građanima Zagreba savjetuje da se odmaknu od zgrada koje su već oštećene prijašnjim potresom.

Mediji u Hrvatskoj prenose da se zemljotres jako osjetio i u Sisku, Zagrebu, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, ali i u Republici Srpskoj, banjalučkoj regiji.

U martu prošle godine potres jačine 5,3 stepena Rihterove skale pogodio je Zagreb kada je poginula jedna, a povrijeđeno je 27 osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *