Postupak za referendum 19. marta kao za lokalne izbore

Postupak opoziva gradonačelnika Bijeljine sprovodi se na skoro identičan način kao lokalni izbori, a referendum 19. marta biće prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj supštini, izjavila je danas Srni predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma Dijana Savić Božić.

Prema njenim riječima, to znači 183 biračka mjesta u Bijeljini, 2.000 ljudi u biračkim odborima za koje se mora sprovesti obuka, biće glasanje i putem pošte, a Komisija sama mora da štampa glasački materijal i obezbijedi njegovu zaštitu.

Na današnji dan broj birača je 111.500.

Božićeva je rekla da se čeka pravosnažnost odluke o opozivu koja je donesena 8. februara, nakon njene objave u “Službenom glasniku” grada, poslije čega Komisija preduzima aktivnosti koje imaju vrlo kratke rokove, jer se kompletna priprema i sam izborni dan moraju provesti u roku od 30 dana.

Ona je navela da u postupku opoziva učestvuju svi politički subjekti koji su učestvovali na lokalnim izborima 2020. godine, a njih je 85.

Sa dugogodišnjim iskustvom predsjednika Gradske izborne komisije u Bijeljini Božićeva ukazuje na mogući problem jer svi ti politički subjekti koji su bili zainteresovani za učešće na lokalnim izborima neće biti zainteresovani za učešće u postupku opoziva, a svaki od njih dobija mjesto u biračkom odboru.

“To znači da ovog puta, ne da ćemo imati problem sa rezervom, nego će taj problem biti najmanje 1.000 ljudi”, kaže ona.

Prema riječima Božićeve, glasove broji birački odbor u prisustvu posmatrača, isto kao za lokalne izbore.

“Prednost je i očekujem da zbog toga rezultati budu mnogo brži što je glasački listić jednostavan – `za` ili protiv opoziva”, navela je Božićeva i izrazila očekivanje da će rezultat biti poznat do ponoći.

Birački odbori, ako ne bude ometanja u njihovom radu, posao mogu da završe za sat do dva na najbrojnijem biračkom mjestu, navela je Božićeva i istakla da će svim posmatračima biti dozvoljeno da uđu.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija, a ako opoziv prođe Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za opoziv /smjenu/ gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili protiv opoziva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *