Postupak pred Ustavnim sudom okončan u korist gradskog parlamenta

U korist Skupštine grada Bijeljina pred Ustavnim sudom Republike Srpske okončan je postupak po prijedlogu za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluka o gradskom budžetu sa amandmanima za 2021. godinu i o izvršenju ovogodišnjeg budžeta.

Iz Skupštine grada su podsjetili da je postupak pokrenut po prijedlogu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, a predmetne odluke usvojene su na sjednici gradskog parlamenta 31. marta.

“Imajući u vidu sve navedeno, odluka o budžetu grada Bijeljina sa amandmanima za 2021. godinu, kao i odluka o izvršenju gradskog budžeta za 2021. godinu usvojene su u skladu sa zakonom i Ustavom”, saopšteno je iz gradskog parlamenta.

Gradonačelnik Bijeljine podnio je Ustavnom sudu Republike Srpske prijedlog za

ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluke o budžetu grada Bijeljina za 2021. godinu, smatrajući da su se desile nepravilnosti u postupku donošenja odluke koje nisu u skladu sa više zakona i drugih propisa Republike Srpske, odnosno da je Skupština grada Bijeljina usvojila dva formalno i materijalno-pravno neispravna amandmana odbornika Miroslava Milovanovića koje je podnio u ime koalicije “Dogovor za Bijeljinu”.

U saopštenju je navedeno da je, razmatrajući predmetni prijedlog, Ustavni sud Republike Srpske na sjednici održanoj 22. decembra 2021. godine, donio rješenje kojim je obustavio postupak za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluke o budžetu Grada Bijeljina za 2021. godinu.

“Osim toga, gradonačelnik Bijeljine podnio je i prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluke o izvršenju budžeta grada Bijeljina za 2021. godinu, smatrajući da jedna odredba ovog akta nije u saglasnosti sa zakonom jer u tekst ove odredbe koji je objavljen u gradskom Službenom glasniku nije uvršten amandman koji je usvojen na sjednici Skupštine grada Bijeljina”, navedeno je u saopštenju.

I u ovom slučaju riječ je o amandmanu odbornika Milovanovića, koje je podnio u ime koalicije “Dogovor za Bijeljinu”.

“Razmatrajući i ovaj predmetni prijedlog Ustavni sud Republike Srpske je na sjednici 24. novembra donio rješenje, kojim je obustavio postupak za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluke o budžetu grada Bijeljina za 2021. godinu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *