Postignuta saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC i Crne Gore /VIDEO/

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je danas da je postignuta saglasnost o temeljnom ugovoru između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Srpski patrijarh je nakon susreta sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem rekao da sada moraju da se ispoštuju i procedure, što znači da usaglašeni tekst mora da prođe Sinod, odnosno da kao takav bude potvrđen i prihvaćen, a onda će se pristupiti dogovoru o datumu potpisivanja.

On je dodao da bi to moglo da bude kruna normalizacija odnosa Crne Gore i Crkve.

Kada je riječ o temeljnom ugovoru, patrijarh je rekao da Crkva niti je očekivala, niti tražila niti smatra da ima više od bilo kog građanina Crne Gore bez obzira kom narodu, naciji, vjerskoj zajednici pripada.

“Naša crkva ne očekuje ništa više od bilo kog građanina u Crnoj Gori, ali se podrazumeva da ne može pristati da ima bilo šta manje od nekog drugog. Ovaj ugovor obezbeđuje takav status”, istakao je patrijarh i zahvalio svima koji su učestvovali u izradi ovog dokumenta.

On je napomenuo da je ugovor počeo da se radi 2012, da je bilo zastoja, ali da se u posljednjih godinu dana ušlo u završnu fazu.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je ostalo da se ispoštuju procedure i očekuje, ako sve prođe u dobrom duhu, da uskoro to pitanje bude stavljeno ad akta na način da će se ukazati poštovanje i prema SPC i prema državi.

“Potpisivanje ugovora će se održati u Crnoj Gori u treminu kada se dogovorimo… Želimo da se ovo završi na najbolji mogući način i daćemo doprinos tome”, rekao je Abazović.

Patrijarh Porfirije primio je danas u Srpskoj patrijaršiji premijera Crne Gore, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *