Porodice žrtava traže povratak nadležnosti na Srpsku

Porodice srpskih žrtava iz Bijeljine zatražile su da se Republici Srpskoj vrate nadležnosti u traženju nestalih da bi se ovaj proces priveo kraju.

“Dok je proces traženja nestalih bio na nivou Republike Srpske od završetka rata do 2008. godine pronađeno je 4.100 lica od 5.565 nestalih, a kada je nadležnost prenesena na nivo BiH od 2008. godine do danas pronađeno je samo 260 lica srpske nacionalnosti”, rekao je predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Darko Stević.

Stević je u ime porodica srpskih žrtava rata pozvao buduće izabrane predstavnike vlasti u Banjaluci i Sarajevu da spriječe dalju opstrukciju Tužilaštva, Suda i Instituta za traženje nestalih BiH i da pokušaju vratiti nadležnost za traženje nestalih na Republiku Srpsku.

Odajući počast srpskim herojima, poginulim i nestalim vojnicima i civila, on je naveo da se još traga za 40 nestalih sa područja Semberije i Majevice.

Članovi porodica, prestavnici boračkkih organizacija, republičkog i lokalnog nivoa vlasti, MUP-a, Oružanih snaga i političkih stranaka prisustvovali su parastosu u crkvi Svetog Đorđa i položili vjence i cvijeće na centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Sa skupa je prema nebu pušteno 40 crnih balona na kojima su ispisana imena nestalih srpskih žrtava iz Bijeljine za kojima se još traga.

U Centru za kulturu “Semberija” postavljena je izložba fotografija pojedinačnih i masovnih grobnica koja svjedoči o velikom zločinu nad Srbima u BiH, kao i monografija o nestalim osobama sa područja Semberije i Majevice.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *