Porast nataliteta – jedan od glavnih ciljeva grada Bijeljina /VIDEO/

Kvalitetne mjere pronatalitetne politike mogu da omoguće brz efekat ukoliko budu ciljano išle na budućnost i vjeru u bolje sutra, rečeno je danas na okruglom stolu koji je okupio glavne aktere koji su radili na izradi Dokumenta prijedloga mjera populacione politike za grad Bijeljina.

Gradska uprava u Bijeljini krenula je u pionirski poduhvat kako bi izradila dokument prijedloga mjera populacione politike s ciljem da se zaustavi trend smanjenja broja stanovnika u ovoj lokalnoj zajednici. Depopulacija koja je prisutna na ovim prostorima pošast je koja Republiku Srpsku prati od 2002. godine. Svaka lokalna zajednica koja želi dobro svom stanovništvu trebalo bi da izradi ovaj dokument i predloži ovakve mjere, ocijenili su danas na okruglom stolu članovi  Radne grupe koji su učestvovali u izradi ovog dokumenta.

Članovi Radne grupe dali su prijedloge čelnicima Gradske uprave u kojem bi smjeru trebalo da ide trošenje sredstava predviđenih za ove namjene, te ukazali na aktivnosti i mjere koje bi trebalo da preduzmu organi jedinice lokalne samouprave.

“Djeca se rađaju kada postoji nada da će sutra biti bolje. Onog trena kada ta nada nestane, tada prestaju da se rađaju djeca. To je odgovor svih ispitanika u anketnim istraživanjima koja su i ranije provođena u oblasti demografije.

Mjere koje je u ovoj sferi predložila Radna grupa, između ostalog, podrazumijevaju različite pronatalitetne naknade, subvencije za smještaj djece u vrtiće, stipendije, subvencije za prevoz…To i sada postoji, ali treba povećati iznose, kao i proširiti spektar mjera pronatalitetne politike, naglašava Ćeranić koji je i recenzent Dokumenta pronatalitetne populacione politike.

Predstavnici vijeljinskog Centra za socijalni rad, koji se bavi prvenstveno socijalnom politikom i zaštitom porodice, ocjenjuju da će ovo biti jedan značajan dokument. Sve mjere, kako republičke, tako i one koje budu usvojene na lokalu, značiće porodicama.

Gradonačelnik Bijeljine kaže da je ovaj grad jedina lokalna zajednica koja ima završen dokument o mjerama pronatalitetne politike. Ovaj dokument kaže Ljubiša Petrović na ponos je grada Bijeljina.

Profesor Ćeranić je ukazao i da valjane mjere pronatalitetne politike mogu da omoguće brz efekat, ukoliko budu ciljano išle na budućnost i vjeru u bolje sutra, te naveo primjer Rusije, u kojoj je dvijehiljaditih napravljen bejbi bum i zaustavljen odlazak stanovništva.

Pohvalio je i mjere koje je Republika Srpska izradila i sprovodi u sferi populacione politike, a koje kako je rekao dale izvjesne efekte.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *