Poplave u Njemačkoj i Belgiji upozorenje su za cijelu Evropu

Javna ustanova “Vode Srpske” uputila je snažnu podršku kolegama u NJemačkoj i Belgiji u njihovoj borbi sa poplavama i katastrofalnim posljedicama bujica i istakla da su one upozorenje za cijelu Evropu jer uvijek postoji opasnost od pojave poplava, čak i tokom ljetnih mjeseci.

Iz ove ustanove navode da je neophodno nadograđivati i unapređivati sisteme odbrane od poplava u cijeloj Evropi.

Kako se ocjenjuje, katastrofalne poplave koje su ovih dana zadesile dijelove NJemačke i Belgije dokaz su da ne postoji stoodstotna zaštita od poplava i da one mogu zadesiti i najrazvijenije države koje već decenijama mnogo ulažu u sisteme odbrane od poplava.

Kada se dogode nepovoljne okolnosti da u kratkom vremenskom roku na malu površinu padne velika količina padavina, kao što se dogodilo u NJemačkoj i Belgiji, bujične poplave skoro da su neizbježne.

Iz javne ustanove ističu da je Republika Srpska nakon velikih poplava 2010. i 2014. godine uložila značajna sredstva u projekte odbrane od poplava.

“Naš sistem odbrane od poplava sada je mnogo sigurniji nego tada, međutim, u narednim godinama potrebno je nastaviti sa ulaganjima u objekte odbrane od poplava kako bi se dostigao što viši nivo pouzdanosti sistema odbrane od poplava u Republici Srpskoj”, zaključuju u “Vodama Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *