“Pomoć preduzetnicima biće od velikog značaja” /VIDEO/

Broj zaposlenih u Bijeljini povećan je za 246 u periodu trajanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona – od marta prošle do juna tekuće godine, navedeno je u informaciji gradskog Odjeljenja za privredu. Prema podacima od 1. marta 2020. godine u Bijeljini su bila zaposlena 24.784 lica, a 1. juna ove godine 25.030 lica, što je ocijenjeno kao ohrabrujuće, kao i značajan rast registrovanih preduzetnika u prvoj polovini godine.

S ciljem saniranja posljedica pandemije i pomoći privrednim subjektima Skupština grada Bijeljina je u ovom periodu donijela odluke o uvođenju zastoja u otplati naknade i rente za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, o oslobađanju plaćanja zakupnine i izmjeni komunalnih i administrativnih taksa. Za podsticaje privrednicima s ciljem suzbijanja posljedica virusa korona u budžetu grada je za ovu godinu planirano 180.000 KM, a sredstva će biti raspoređivana na osnovu odluke koju usvaja Skupština grada. U Udruženju “Preduzetnik” kažu da će pomoć preduzetnicima biti od velikog značaja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Bijeljini je 2020. godine bilo zaposleno 23.321 lice i u odnosu na godišnji prosjek iz prethodne godine zaposlenost je povećana za 2,3 odsto. U ukupnom broju zaposlenih u Republici Srpskoj učešće zaposlenih u Bijeljini je 8,5 odsto i ne mijenja se nekoliko prethodnih godina.U strukturi zaposlenih, najveće učešće je u oblasti trgovine. Prema podacima Biroa za zapošljavanje Bijeljina, na kraju prošle godine aktivnu ponudu radne snage na području grada činilo je 9.247 nezaposlenih lica. Međutim, primjetno je da sve veći broj ljudi dolazi u Bijeljinu.

Prema obliku svojine, najveći broj zaposlenih angažovan je u privatnom sektoru, gdje su 16.002 lica od ukupnog broja zaposlenih, u državnom sektoru 5.781 ili 24,79 odsto. Najniže plate isplaćene su u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *