Položaj maloljetne djece u bezbjednosnim sistemima BiH /VIDEO/

U dječijoj zemlji Međaši danas je organizovan okrugli sto na temu Položaj maloljetne djece u bezbjednosnim sistemima BiH, odnosno prilikom hapšenja njihovih roditelja. Stop hapšenju roditelja pred djecom- bila je poruka današnjeg okruglog stola u organizaciji dječije ambasade u Međašima.

Kakav je položaj maloljetne djece u bezbjednosnim sistemima Bosne i Hercegovine posebno prilikom hapšenja njihovih roditelja? O ovoj temi se nikada kod nas javno nije govorilo, do danas na okruglom stolu u dječijoj ambasadi u Međašima.

Da je ovo tema od velikog značaja složili su se i predstavnici institucija koji su prisustvovali današnjem okruglom stolu.

Tužilaštvo i policija se slažu da je ovo odlična tema kojom bi se zakonodavstvo u BiH trebalo više pozabavati, te slijediti dobru praksu Slovačke po tom pitanju.

Kako je došlo do toga da se ova tema stavi u središte – objasnio je osnivač dječije ambasade Duško Tomić, koji upozorava da djeca u takvim situacijama ostaju sa trajnim traumama.

16 godišnja Marija Sekulić  je prisustvovala jednoj takvoj sceni prije dvije godine kada je kako kaže policajac došao da uhapsi njenog tatu i dedu, a tada je bila i svjedok pucnjave što joj je stvorilo dodatne traume.

Ako ćemo se voditi moralnim imperativom da ne želimo nanijeti štetu i traumu djetetu onda moramo da razmišljamo na koji način to osigurati u Zakonu uz metodiku ili obuku nadležnih institucija, poručeno je sa današnjeg skupa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *