Policija suzavcima i šok-bombama rastjerala građane u Nikšiću i Pljevljima

U više gradova u Crnoj Gori večeras su održani protesti zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedam nikšićkih sveštenika, a policija je, uz upotrebu suzavaca i šok-bombi, rastjerala okupljene u Nikšiću i Pljevljima.

Policija je večeras bacila suzavac i upotrijebila šok-bombe tokom protestne šetnje u Nikšiću. Građani su gađali policiju kamenjem i skandirali “ustaše”. Policija je rastjerala okupljene, koje su prethodno razbila u grupe.

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbjednosti /CB/ Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži “Fejsbuk” u kojem je ranije danas najavio da će u 18.00 časova biti ispred ovog centra kako bi iskazao revolt zbog hapšenja sveštenih lica.

Pejak se pojavio sam, da bi mu se ubrzo pridružilo još desetak uglavnom mladih osoba.

Ispred CB se potom okupilo nekoliko stotina građana koji su pjevali pjesme o Crnoj Gori i Kosovu, uzvikujući parole “Ne damo svetinje”, “Pustite vladiku”, ali su se mogli čuti i uvredljivi povici policiji koja nije reagovala.

Okupljeni su potom došli na skver ulicom Vuka Karadžića tako da vozila ne mogu da prođu, skandirajući “Svi na ulice”, “Pustite vladiku”, a zapalili su i baklju.

I u Pljevljima se večeras okupio veliki broj građana koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Građani su bili okupljeni u glavnoj ulici i skandirali su “ne damo svetinje”. Policija je na okupljene, među kojima je bio i veliki broj djece, ispalila suzavac, a jedan broj građana odgovorio je kamenicama.

Među povrijeđenim je jedno dijete, kao i tri policajca koja su pogođena kamenicama.

Manja grupa građana i dalje se nalazi u susjednoj ulici. U Pljevljima je trenutno mirno.

Veliki broj građana Berana protestuje večeras zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC.

Građani su se okupili u centru, odakle su se Ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije, gdje su uzvikivali “Ne damo vladiku”. Pred zgradom Centra bezbjednosti nalaze se pojačane policijske snage.

Protestna kolona automobila krenula je večeras nakon 19.00 časova ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ka centru grada.

Kolona je nakon vožnje bulevarom zaustavljena kod mosta Blaža Jovanovića pri pokušaju prolaza kroz centar Podgorice.

I u Budvi je večeras organizovana mirna protestna šetnja. Građani su se okupili ispred Starog grada i potom krenuli ka zgradi opštine Budva uzvikujući “Ne damo svetinje”, “Ne damo vladiku”, “Milo, lopove” i “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora”.

Za sutra u 20.00 časova zakazano je novo okupljanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *