Pokretna imovina “Žitoprometa” na dobošu

Preduzeće “Žitopromet” u stečaju iz Bijeljine ponudilo je kupcima pokretnu imovinu kompanije po najnižoj cijeni od 800.000 maraka, a rok za dostavljanje ponuda ističe 17. jula.

Oglas o prodaji pokretne imovine ovog nekadašnjeg semberskog giganta, koji je u stečaju od decembra prošle godine, po odluci Odbora povjerilaca preduzeća objavljen je juče u “Glasu Srpske”, a predmet prodaje pored opreme, inventara i namještaja, su i otpisana i isknjižena sporna potraživanja bez knjigovodstvene vrijednosti, kao i potraživanja koja imaju knjigovodstvenu vrijednost.

Imovina se prodaje iskuljučivo kao cjelina, a zainteresovani ponuđači da bi učestvovali u licitaciji, koja je zakazana za 20. jul u 14 časova, dužni su da uplate proviziju za otkup dokumentacije u iznosu od 2.000 KM, kao i depozit od 50.000 maraka.

Predsjednik Odbora povjerilaca “Žitoprometa” Dušan Tomić kaže da je ovo prvi javni oglas o prodaji pokretne imovine te da očekuju da će biti zainteresovanih ponuđača.

– Najniža cijena je 800.000 KM, a ako dođe do prodaje imovine, izmirivaćemo potraživanja prema prioritetima koje je odredio stečajni upravnik – rekao je Tomić i dodao da 113 radnika i dalje čeka na uvezivanje staža da bi mogli otići na biro.

Advokat Miloš Stevanović, koji zastupa radnike “Žitoprometa” i potencijalnog investitora “Pavgord”, kaže da je ova fočanska kompanija zainteresovana za učešće na licitaciji te da će uskoro donijeti odluku o tome da li će se prijaviti na javni oglas. On je dodao da je “Pavgord” zainteresovan i za raspisivanje licitacije koja se tiče nepokretne imovine te da su vlasnici kompanije posvećeni nastojanjima da preuzmu “Žitopromet” u cijelosti, pokrenu proizvodnju i zaposle radnike.

– Poreska uprava RS je prihvatila ponudu “Pavgorda” za otkup potraživanja u iznosu od oko 960.000 KM i očekujemo da to pitanje uskoro bude realizovano. Time će biti stvoreni uslovi za uvezivanje radnog staža svih radnika “Žitoprometa”, nakon čega će moći da se prijave na biro ili odu u penziju, ukoliko ispunjavaju uslove za to – rekao je Stevanović i dodao da osim “Pavgorda” nije bilo drugih zainteresovanih za otkup potraživanja od Poreske uprave. Problemi u “Žitoprometu” trajali su godinu, a otvaranje stečaja u decembru prošle godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i investitora, ali i predstavnika nekadašnjeg većinskog vlasnika Slobodana Pavlovića, koji nisu bili protiv tog rješenja.

Potraživanja

Imovina “Žitoprometa” procijenjena je na 12 miliona KM, a na ročištu koje je održano u februaru ove godine priznato je 6,2 miliona KM potraživanja.

Iz stečajne mase izuzeta je imovina koja je obezbijeđena hipotekama, a riječ je o nekretnini na ulazu u firmu koja pripada supruzi vlasnika kompanije Miri Pavlović. Banci BBI priznato je namirenje na objektu restorana “Čikago”, a investitoru “Pavgord” na objektu Vanekov mlin u Bijeljini, koji je zaštićeni spomenik kulture.

Komentari: