Podijeljeni novogodišnji paketići najmlađim članovima Udruženja Slovaka Semberije “Juraj Janošik” /VIDEO/

U susret Hrišćanskom prazniku Božiću, koji evangelistička crkva obilježava, 25 decembra po gregorijanskom kalendaru, juče je održano bogosluženje , a za najmlađe članove Udruženja Slovaka Semberije “Juraj Janošik” iz Bijeljine su podjeljenji novogodišnji paketići.

Praznično bogosluženje, i dodjela paketića , uoči Hrišćanskog praznika koji Evangelisticka crkva obilježava po gregorijanskom kalendaru, predstavlja ujedno i završnu radionicu projekta “Slovački jezik u srcu i na usnama” koji je podržan od strane Grada Bijeljina, Ureda za Slovake kao i Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Kroz projekat “Slovački jezik na srcu i usnama”, učenju slovačkog jezika pridružili su se i najmlađi a svakako je bilo korisno i za starije članove, istakao je Štefek.

Svešteno lice Evangelističke crkve u Bijeljini, Ana Petrović, istakla je da je veoma važno okupljanje posredstvom crkve, a i Udruženja.

Bogosluženja se vrše na dva jezika , na slovačkom i srpskom jeziku , a razlog tome jeste razumijevanje jer dosta članova ne razumije maternji jezik.

Učenju, njegovanju tradicije i posjeti vjerskim objektima uče se i najmlađi , pa ih se tako veliki broj odazvao na praznično bogosluženje gdje im je upriličena i dodjela paketića, gdje su prezenotvali pjesmice naučene na slovačkom jeziku.

Ljubav , životne okolnosti mnoge su dovele u Bijeljinu , pa su tako već godina na ovim prostorima , kažu stariji slovaci. Trpeza za Božić se priprema sa mnogo ljubavi i vjere.

Novogdišnje paketiće koji podijeljeni mališanima obezbijedila je Gradska uprava grada Bijeljina i Biskupski ured slovaka iz Novog sada.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *