Podbacio rod, prijeti nestašica krompira na tržištu /VIDEO/

Prošle godine prema procjenama Udruženja povrtara Srpske ostalo je neprodato oko 5.000 tona krompira, zbog čega su na proljeće ove godine zasijane manje površine ovim povrćem, kasnije je suša značajno umanjila rod, rasla je potražnja s njom i cijena, pa je evidentno da krompira iz domaće proizvodnje neće biti dovoljno za domaće tržište, tako da je izvjesno da će do kraja godine doći do nestašice. Za razliku od prošle godine i proizvođači krompira za industriju nanizali su gubitke, s obzirom na nisku cijenu otkupa i pad očekivanih prinosa.

Rod krompira koji je ove godine rađen za potrebe industrije u Semberiji u prosjeku ne prelazi dvije tone. Proizvodnja je ugovorena na 0,32 pfeninga po kilogramu, a direktna ulaganja iznose oko 400 KM, pa rentabilnosti u ovom poslu nema, kaže Rade Jovičević i ocjenjuje da je ovo bila najteža godina za proizvodnju koju bi jedino ističe održali podsticaji resornog ministarstva, ako se za ovu kulturu izdvoji desetak pfeninga.

Prošle godine je krompir za industriju dao odličan rod, predat je po cijeni od 0,33 pfeninga i tada se o gubicima nije moglo govoriti, s druge strane krompir za konzum imao je slabu prođu na tržištu pa je i propadao na njivama. Ovoga puta slika drugačija, krompir je deficitarna roba.

U proizvodnju industrijskog krompira u Semberiji uključeno je oko 120 proizvođača, a posao veoma uspješno u posljednjih nekoliko godina organizuje Poljoprivredna zadruga “Agrofarmer”. U ovome su svoju šansu vidjeli mnogi, ali nakon godine umanjenog roda usljed suše priznaju da je ova proizvodnja pod znakom pitanja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.