Počinje nova sezona u Srpskoj: Dobar pogled i sa maskama

Lovci širom Srpske narednog vikenda, nakon pauze od dva i po mjeseca, ponovo će okačiti pušku na rame i ušetati u lovišta, ali zbog epidemije virusa korona prilikom odstrela moraće da nose maske i pridržavaju se mjera socijalne distance.

U Lovačkom savezu RS kažu da, uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, lov na srndaća, kao i redovni ili vanredni odstrel divljih svinja tamo gdje prave štetu, može početi od sutra, kako je i predviđeno lovnim kalendarom.

– Kako se u Srpskoj život postepeno vraća u normalu, zaključili smo na sastanku sa resornim ministrom da ne postoje prepreke za izvršenje lova divljači prema Naredbi o vremenu lova lovostajem zaštićene divljači, kalendaru lova i godišnjim planovima, tako da već ovog vikenda lovci mogu u odstrel – istakao je predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić i dodao da, kao i do sada, odobrenje za vanredni odstrel divljih svinja daje resorno ministarstvo uz prethodno podnesen zahtjev korisnika lovišta.

Minić kaže da će, prema ustaljenoj praksi, većina lovačkih udruženja izaći u odstrel prvog vikenda u junu, a da ovog vikenda u privredna lovišta i šumska gazdinstva koja organizuju komercijalni lov srneće divljači stižu prvi gosti ove sezone.

Minić je podvukao da su tokom lova svi lovci obavezni da poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije zbog epidemije virusa korona.

– Budući da se lovci nalaze u prirodi, nemaju obavezu da nose rukavice, ali svi moraju nositi maske. Dužni su da se pridržavaju mjera socijalne distance pa tako prilikom pribavljanja dozvola za lov ne smije biti većih okupljanja u kancelarijama udruženja, a pridržavanje mjera prevencije naročito je važno u slučajevima komercijalnog lova, gdje je obavezna pratnja lovočuvara i gdje lovac i pratilac budu zajedno u zatvorenoj čeki – rekao je Minić i upozorio lovce da na socijalnu distancu paze i prilikom tradicionalnog grupnog fotografisanja sa trofejima nakon završetka lova.

On je dodao da se svaki lovac smatra veoma bitnim članom društvene zajednice jer mu je država dala povjerenje da nosi oružje i upravlja prirodnim bogatstvom.

– Ta činjenica nas dodatno obavezuje da pri razvoju lovstva, a, evo, sad i izvršenju lova i sprečavanju štete na usjevima sve uklopimo u ovu situaciju izazvanu epidemijom i da budemo na usluzi republičkom, ali i lokalnim štabovima. U ime svih lovaca mogu reći da ćemo se, ukoliko se ukaže potreba, uvijek odazvati da učestvujemo u svim aktivnostima koje su bitne za Srpsku – rekao je Minić i lovcima poželio uspješnu sezonu i dobar pogled.

Član banjalučkog Lovačkog udruženja “Zmijanje” Darko Jovanić kaže da se lov srndaća obično odvija u grupama od tri do deset ljudi, tako da lovcima neće biti problem da poštuju mjere socijalne distance.

– Odstrel svinja se vrši pojedinačno sa čeka, eventualno u grupama koje opet mogu biti redukovane do desetak ljudi, tako da će se lovci bez problema prilagoditi novonastalim uslovima, koji nas ni na koji način ne sprečavaju u vršenju naših aktivnosti – rekao je Jovanić.

Mirovanje

Savo Minić kaže da epidemija virusa korona nije omela lovce u Srpskoj jer je vrijeme od 28. februara do 15. maja uobičajen period mirovanja.

– U tom periodu se, eventualno, izvršava samo lov na predatore, tako da zbog same epidemije nisu mnogo toga izgubili. Period mirovanja smo iskoristili za gradnju novih i održavanje postojećih lovnih objekata, iznošenje hrane i soli za divljač, utvrđivanje zimskih gubitaka, praćenje životinja i niz administrativnih aktivnosti – rekao je Minić.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *