Počeo upis u srednje škole u Srpskoj za učenike koji imaju 60 i više bodova /VIDEO/

Danas je počeo upis u prve razrede, u svih 89 srednjih škola u Republici Srpskoj. U srednje škole na području Bijeljine biće upisano oko 960 učenika. Predaja dokumentacije organizovana je na isti način kao i prethodnih godina, ali uz stroge epidemiološke mjere. Krajem prošle godine urađena je revizija svih zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, pa će Vlada sa po 100 KM na mjesečnom nivou stipendirati one učenike koji se opredjele da upišu deficitarna zanimanja.

Prvi upisni rok u prvi razred srednjih škola širom Srpske počeo je danas. Pad broja učenika u školama nije drastičan, ali je konstantan kažu u Aktivu direktora srednjih škola bijeljinske regije, gdje je deveti razred Osnovne škole završilo 930 učenika.

Ipak, kako se očekuje u bijeljinske srednje škole biće ove godine upisano oko 960 učenika, s obzirom da se očekuju i oni koji će srednjoškolsko obrazovanje iz drugih lokalnih zajednica nastaviti u Bijeljini.

Veliko interesovanje za upis i u srednjim školama bijeljinske regije. Nakon uspješno završene osnovne škole izabrali su učenici svoj put, pa očekuju da ih škola i smjer koji su odabrali odvedu do sigurnog zaposlenja.

Predaja dokumentacije organizovana je na isti način kao i prethodnih godina, ali uz stroge epidemiološke mjere.

Bijeljinska Ekonomska škola upisaće u novu školsku godinu šest odjeljenja, što je za jedno odjeljenje više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Za sve buduće srednjoškolce, koji žele da upišu deficitarna zanimanja na nivou lokalnih zajednica, obezbijeđena je mjesečna naknada od 100 KM. Ovu odluku o finansijskoj stimulaciji donijela je Vlada Srpske, a za ove učenike biće obezbijeđeni i troškovi prevoza.

Krajem prošle godine urađena je kompletna revizija zanimanja, te je tačno definisano koja su potrebna na tržištu rada u Srpskoj.

Ostala je iza učenika još jedna školska godina, i nastava koja je u drugom polugodištu zbog virusa korona izvođena u savim drugačijim uslovima. Budući bijeljinski srednjoškolci kažu, da su se u izvođenju nastave na daljinu dobro snašli.

Nastava na daljinu zadovoljila je sve potrebne kriterijume.

U resornom ministarstvu, ističu da je obrazovni sistem Srpske spreman na inovacije od naredne školske godine.

Organizovanih maturskih zabava nije bilo na kraju još jedne školske godine i ako je ministarstvo dozvolilo proslave uz okupljanje najviše 50 osoba na jednom mjestu.

Ministarstvo prosvjete je u ovoj godini izdvojilo pet miliona KM da bi se završio proces digitalizacije svih osnovnih škola u Srpskoj, te da sljedeće godine počinje digitalizacija srednjih škola, a nakon toga i digitalizacija predškolskih ustanova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.