Počelo testiranje 6G mreža

Jedna od najvećih kineskih kompanija aktivno radi na testiranju nove 6G mreže, koja će obuhvatati zemaljski i satelitski prenos signala.

U Kini je krajem novembra 2019. godine kompanija Huawei zvanično i prva na svijetu počela razvoj 6G mreže, a krajem januara 2020. otkriveno je i koliko će 6G mreže biti brze u teoriji.

Danas, nepunih šest mjeseci kasnije na pragu smo testiranja 6G mreže, koja bi mogla da bude standard sljedeće decenije, koja nam stiže, prenosi Mondo.

Ovog puta su stručnjaci kineske kompanije Xiaomi ti, koji trenutno proučavaju tehnologije, koje će činiti osnovu 6G mreže. Generalni direktor i osnivač kompanije Lej Đuen nije želio da otkriva detalje preliminarnih testiranja, ali je istakao da će važan uslov za razvoj tehnologije 6G biti uspostavljanje široke satelitske internet mreže.

“Nisu dovoljne samo bazne stanice i sateliti. Neophodna je podrška terminala iz svih mjesta. Predstoji nam mnogo istraživanja u toj oblasti, ali Xiaomi ne planira da direktno učestvuje u komercijalnom korišćenju aerokosmičkog prostora“, rekao je direktor kompanije, prenosi Sputnjik.

Pritom, Lej Đuen je istakao da su pandemija virusa korona i veliki broj pristalica teorija zavjere negativno uticali na razvoj 5G mreže, ali da će kompanija nastaviti da razvija tu sferu, kao i da će proizvoditi pametne telefone, koji će podržavati mrežu pete generacije. Prema riječima direktora kineske kompanije, krajem 2020. godine Xiaomi će prestati da proizvodi pametne telefone, koji podržavaju samo 4G mrežu za kinesko tržište, pa kompanija trenutno pravi zalihe tih uređaja.

U narednim mjesecima kompanija će se koncentrisati isključivo na razvoj 5G uređaja, razvoj satelitskog interneta i istraživanje 6G mreže. Lej Đuen je istakao da će uvođenje 5G mreže značajno poboljšati živote ljudi.

Istovremeno, predstavnici ruske državne korporacije Rosteh saopštili su da bi razvoj 5G mreže u Rusiji mogao kasniti nekoliko godina, ako državno finansiranje, koje je planirano za 2020. godinu, bude smanjeno za 50 odsto. U sličnim problemima su i 5G kompanije i operatori širom svijeta, koji su svi pogođeni negativnim uticajem virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *