Počeli master klasovi – prva festivalska aktivnost

U Bijeljini su počeli master klasovi, koji su prva u nizu aktivnosti u okviru Međunarodnog festivala “Dani harmonike”, tokom kojeg će narednih dana biti održani koncerti najvećih svjetskih virtuoza harmonike i takmičenje sa više od 200 izvođača.

Direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” Slaviša Perić izjavio je Srni da master klasove drže predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini i istaknuti profesor iz Rusije Jurij Šiškin, jedan od najpriznatijih svjetskih izvođača današnjice.

Ovogodišnji festival organizuje Udruženje umjetnika “Artist” i Muzička škola “Kornelije Stanković” iz Ugljevika, u saradnji sa Svjetskom konfederacijom akordeonista, uz podršku grada Bijeljine i opštine Ugljevik.

Svoje predstavnike na ovogodišnjem festivalu imaju Rusija, Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH.

U takmičarskom dijelu programa nastupiće više od 200 takmičara u disciplinama solisti na harmonici i kamerni sastavi.

Svečano otvaranje Festivala predviđeno je za sutra u 17.00 časova u Centru za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku, a trajaće do nedjelje, 3. aprila, i održavaće se u Bijeljini i Ugljeviku.

Festival “Dani harmonike” prvi put je održan u Ugljeviku 2009. godine u organizaciji Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”, a proteklih godina ugostio je plejadu vrhunskih umjetnika poput Aleksandra Skljarova, Jurija Šiškina, Vladimira Murzea, Pavela Fenjuka, Aleksandra Poelueva, Narodni orkestar RTS-a i mnoge druge umjetnike iz zemlje i inostranstva.

Generalni pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *