Počela vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji, prvu vakcinu primila Ana Brnabić /VIDEO/

Srbija je prva u Evropi, nakon Velike Britanije, dobila “Fajzerovu” vakcinu”, a treća zemlja na Starom kontinentu koja je počela kampanju davanja vakcina.  Premijerka Srbije Ana Brnabić   je “Fajzerovu” vakcinu primila u Intitutu “Torlak” i to pred kamerama.

Nakon premijerke vakcinu su  primili  ministarka i članica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Darija Kisić Tepavčević te  epidemiolog Predrag Kon. Prve količine vakcine stigle su u Srbiju u utorak, a tokom dana će ih primiti  250 korisnika  domova za stare u Beogradu i Novom Sadu. U kontingentu je 4.800 doza.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je danas veliki dan za Srbiju i Evropu jer počinje borbu s oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina.

Sertifikat za primjenu vakcine “Biontek-Fajzer” izdat  je juče, a trenutno se  radi na ispitivanju ruske i kineske vakcine.

Javnost je zanimalo i zašto predsjednik Srbije dana nije vakcinisan. Prema riječima Ane Brnabić, Aleksandar  Vučić će najvjerovatnije  primiti vakcinu kineskog “Sinofarma”, i da će pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu primiti i ministar Zlatibor Lončar.

Cijena vakcine za sada nije objavljena. Srbija će to učiniti kada i druge zemlje i EU.  Građani Srbije imaće na raspolaganju sve vakcine koje su odobrene od relevantnih Međunarodnih i domaćih agencija.

U ovom trenutku građani mogu da prime vakcine  njemačko-američkog konzorcijuma Fajzer-Bontek, a uskoro se očekuju i vakcine kineske proizvodnje Sinofarm, kao i ruske vakcine Sputnjik V, te Astrazeneka i Modernine vakcine u prvom kvartalu iduće godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *