“Pedalanjem” do zdravog načina života i ekološke odgovornosti

Preko 150 bijeljinskih biciklista svih uzrasta učestvovalo je danas u pedalanju dugom oko deset kilometara od kanala Dašnica do Eko-vizitor centra „Jezera” i tako se pridružilo obilježavanju Evropske sedmice urbane mobilnosti.

Po opštoj ocjeni učesnika ove mini-biciklijade, lagani tempo vožnje u dobroj atmosferi i po prijatnom danu učinio je da im ovaj događaj bude istinsko zadovoljstvo.

Bijeljina je po drugi put dio Evropske sedmice urbane mobilnosti (ESUM) tokom koje se promovišu zdrav način života i kultura korišćenja ekonomičnijih i ekološki prihvatljivijih načina kretanja i transporta u odnosu na automobilski saobraćaj, ali i insistira na uključivanju svih dijelova društva u život zajednice.

-Po anketama koje smo sprovodili, preko 4500 naših sugrađana je reklo da želi više da koristi bicikl kao način prevoza. To nas, kao Gradsku upravu, obavezuje da radimo na izgradnji biciklističke infrastrukture i to i jeste naše strateško opredjeljenje. Novi izgled kanala je dio tih nastojanja i nećemo na tome stati, pa građani mogu da očekuju još javnih prostora namijenjenih biciklizmu i pješačenju – poručio je savjetnik Gradonačelnika Mile Pejčić, uz zahvalnost svim učesnicima vožnje, Policijskoj upravi Bijeljina, Eko-vizitor centru „Jezera” i svim ustanovama i pojedincima koji podržavaju aktivnosti na obilježavanju ESUM.

Bicikliste je na startu pozdravio i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

-Na sve načine se trudimo da povećamo broj staza kojima se može bezbjedno voziti bicikl. Ovu stazu pored kanala produžićemo do nove Autobuske stanice, a i duž nove ulice koja će biti građena od Autobuske stanice do Centra za visoko obrazovanje biće izgrađena biciklistička staza, koja će se dalje spajati na stazu prema Dvorovima – pojasnio je Mićić dodajući da je u planu i prilagođavanje za bicikliste nasipa pored Majevičkog obodnog kanala, kao i da postoji projekat izgradnje pješačko-biciklističke staze prema Etno-selu „Stanišići”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *