Pčelarstvo kod nas i u svijetu – “Urbano pčelarstvo i značaj pčele kao oprašivača” /VIDEO/

Med je danas suvenir i nus proizvod , međutim u posljednjih nekoliko godina pčelari kod nas nižu gubitke kada je o medobranju riječ. Iako je kvalitet meda na domaćim terenima na zavidnom nivou, onaj iz uvoza uporno spušta cijenu domaćem medu, pčelarstvo postaje sve skuplje i slabo isplativo.

Ljudska nepažnja najčešće dovodi do nestanka pčela, pa tako i do finansijskog kraha na pčelinjacima. Broj oprašivača u Evropi smanjio se posljednjih godina na tri četvrtine, a studije pokazuju da je 90 odsto pčela nestalo sa planete, što je zabrinjavajući podatak.

U SAD-u su izračunali ekonomska korist od oprašivanja samo badema i jabuke iznosi preko dvije milijarde dolara, a pčelarima čije se medonosne pčele koriste za oprašivanje ta usluga se plaća, pa pčelari tamo ne brinu koliko će meda izvrcati niti kolika će biti cijena meda po kilogramu. Kod nas ali ni u susjednoj Srbiji ne postoji organizovana aktivnost korištenja pčela u oprašivanju biljaka.

S druge strane u svijetu je danas veoma aktuelno takozvano “urbano pčelarstvo”.

Urbano pčelarstvo kod nas nije razvijeno, ali zato je u Hrvatskoj i Sloveniji gradska pčela veoma cijenjena.

Pčelarstvo u BiH saglasni su u pčelarskim udruženjima trebalo bi da ima jaču podsticajnu podršku, jer jačanjem pčelarstva kao bitne privredne grane direktrno bi se jačala kažu ekonomija ali i ruralni razvoj.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.