Patrijarh Porfirije prisustvovao krsnoj slavi episkopa Fotija

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prisustvovao je danas krsnoj slavi Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija – Časne verige Svetog apostola Petra, i tom prilikom poručio da je vjera, kao osnov života, najvažnija osobina svakog čovjeka i ono što mu je najpotrebnije.

“Vera je ono izvan čega ne postojimo. Bez nje sve ono što jesmo, što imamo, što govorimo, što mislimo, što činimo je prazna ljuštura”, istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naglasio da je vjera potrebna svakom pojedincu, kao i zajednici.

“Potrebna je svima – komšiji, rođaku, školama, kolektivima u kojima živimo i radimo, društvu, državi. Država može imati snažnu ekonomiju, istinsku bezbednost, savršeno ustrojen sistem funkcionisanja, ali ako nema vere u Hrista – koja je osnov života i zajednice crkve, onda je sve to samo prazna ljuštura”, ukazao je patrijarh Porfirije.

Onda, naveo je patrijarh Porfirije, postoji sav taj sistem, sve te spoljašnosti, ali ne postoji onaj kome je sve to namijenjeno.

“Bez vere, mi, naš narod, ja, niko od nas nije ono što jeste i ne bi bio ono što jeste ako ne postoji vera u Hrista, vera koja je osnov života. Bog nas nikad ne ostavlja. Kada bismo i hteli da se oslanjamo samo na sebe ne bi bilo dobro, a uz Boga i veru, verniji smo i srećniji”, istakao je patrijarh Porfirije, koji je čestitao slavu episkopu Fotiju.

Patrijarh Porfirije je, nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu u Bijeljini, prisustvovao i posluženju gostiju u Eparhijskom domu, gdje je u obraćanju za vrijeme ručka

izrazio nadu da treba učiniti sve da ovakvi susreti o slavama, ali i drugim povodima, postanu redovni.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i njihova preosveštenstva episkopi gornjokarlovački Gerasim i šabački Jerotej, koji su služili liturgiju, a kasnije su stigli i episkopi osiječko-poljski i baranjski Heruvim i valjevski Isihije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *