Patrijarh otvorio “Božićno seoce” ispred Hrama Svetog Save /FOTO/

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej večeras je na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru otvorio manifestaciju “Božićno seoce kod hrama”, koja će uz bogat zabavni program trajati do 28. januara.

Srpski Irinej poželio je srpskom narodu da predstojeći Božić proslave u miru, slozi i ljubavi.

foto: Srna

“Pomolimo se da Bogorodica i Spasitelj ujedine i zbliže Srbe između sebe, da se složimo, obožimo i umnožimo što je trenutno najpotrebnije našem i drugim narodima”, rekao je srpski patrijarh.

Patrijar Irinej je naglasio da ne treba zaboraviti slavno srpsko Kosovo i da se treba pomoliti da se sačuva sveta srpska zemlja, odnosno zavjetna zemlja srpskog naroda.

On je rekao da danas Srbi na Kosovu nisu u prilici da se raduju, te pozvao prisutne da se za njih pomole da i oni osjete radost Hristovog rođenja.

Patrijarh Irinej je napomenuo da je Božić najveći i najradosniji praznik, da se ljudi, nebo i zemlja raduju i osjećaju prisustvo dolaska Isusa Hrusta, te da bez Božića ne bi bilo ni Bogojavljenja, ni Preobraženja, a ni Vaskrsenja.

Prema njegovim riječima, ovo je porodični praznik koji se slavi u svim srpskim porodicama.

foto: Srna

Patrijarh je podsjetio da je Hram Svetog Save zavjetni hram srpskog naroda koji, iako još nije završen, vrši duhovnu misiju u Beogradu, Srbiji i srpskim zemljama.

“Ovo će biti i ostati centralni duhovni prostor Beograda i cijelog srpskog naroda”, rekao je patrijarh Irinej.

Prisutne je u ime predsjednika Srbije pozdravio njegov generalni sekretar Nikola Selaković koji je poželio da se na ovom mjestu, kada hram bude završen i osveštan, okupe vjernici u što većem broju.

Program je nastavljen nastupom Reprezentativnog orkestra Policije Srbije i Garde Vojske Srbije, a potom Sanje Ilić i “Balkanike”.

foto: Srna

Dječiji i crkveni horovi iz cijele Srbije svake večeri uljepšavaće jedinstvenu konstrukciju – božićnu raspjevanu jelku.

Svakoga dana neka od ambasada u Beogradu biće domaćin “Raspevane jelke”, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u njegovoj zemlji.

Nastupiće veliki broj muzičkih izvođača

Tokom manifestacije “Božićno seoce kod Hrama” nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su “Tropiko bend”, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Sergej Ćetković i drugi.

Osim muzičkog programa, posjetioci će imati priliku da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Ove godine, prvi put, biće organizovana i zona “Ski-koliba” u kojoj će gosti u planinskom ambijentu sa ognjištem i jelkama moći da se opuste.

Pokrenuta je i humanitarna akcija “Božićno seoce daruje” tokom koje će organizator uz pomoć prijatelja darivati božićne paketiće najmlađima i onima kojima je pomoć najpotrebnija.

foto: Srna

Želja organizatora je da svakodnevnim programom i propratnim aktivnostima ponudi Beograđanima i turistima jedinstvenu manifestaciju.

Posjetioci će svakog dana imati priliku da se provozaju fijakerom oko hrama, uživaju u muzičkom i dramskom programu na bini…

Na Božić će lomljenje česnice biti obavljeno u 11.30 časova na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara.

Doček pravoslavne Nove godine biće obilježen muzičkim programom, molebanom u ponoć i vatrometom.

Manifestaciju “Božićno seoce kod hrama” organizuju Hram Svetog Save i kompanije “Kolor medija komjunikejšens” i “Ninamedija”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *