Pašalić: Uskoro počinje izgradnja sistema za navodnjavanje u Kojčinovcu kod Bijeljine /VIDEO/

Do kraja januara 2022. godine stupiće na snagu Pravilnik o podsticajima resornog ministarstva, kako bi se održao dobar kontinuitet isplate podsticaja. Spreman je i Pravilnik o kapitalnim investicijama i biće objavljen u februaru. Svi proizvođači koji budu investirali u idućoj godini ostvariće pravo na subvencije. Uskoro će početi izgradnja sistema navodnjavanja u Kojčinovcu kod Bijeljine uz proširenje sistema u Crnjelovu, potvrdio je za TV Arena ministar Boris Pašalić, gostujući u novogodišnjem izdanju emisije Život sela.

2021. godina bila je teška za poljoprivredu, dodatne probleme osim klimatskih promjena donijele su turbulencije na tržištu i brojna poskupljenja. Šta poljoprivredi sprema nova 2022. godina i kako će se aktuelno stanje odraziti na proizvodnju.

Da se poljoprivreda u Sermberiji razvija i održava potvrđuju i sredstva koja su posljednjih godina plasirana u ovaj dio Srpske preko resornog ministarstva.  2014. godine na račune poljoprivrednika u Bijeljini slivalo se oko 9,2 miliona maraka, u 2020.-oj  kroz podsticaje je u Semberiju plasirano 18,5 miliona, dok je ove godine taj iznos dostigao oko 19,5 miliona KM.

Agrarni budžet u sljedećoj godini biće 75 miliona, ali je dodatnih 15 miliona KM obezbijeđeno za izgradnju sistema za navodnjavanje, izdvojena su sredstva i u Kompenzacionom fondu koja će tokom 2022. godine biti aktivirana po potrebi, tu su ističe Pašalić i sredstva iz Partner fonda ali i nekih drugih izvora.

Kada se uzmu u obzir svi izvori finansiranja poljoprivrede taj iznos premašuje 100 miliona KM. Prioritet je održati i povećati obim proizvodnje što uspijevamo u većini sektora kaže Pašalić.

O ovim i drugim aktuelnim temama iz poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede opširnije u nedjelju od 14 časova u emisiji Život sela. U novogodišnjem intervjuu za TV Arena govori resorni ministar Boris Pašalić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *