Parastos za heroje odbrane Majevice /VIDEO/

Na Panjiku, kod Priboja, danas je služen parastos herojima odbrane Republike Srpske iz elitne ratne jedinice “Garda Panteri” koji su poginuli u odbijanju neprijateljske ofanzive na planini Majevici 1992. godine.

Ljubiša Lazić, posljednji komandant “Garde Panteri”, rekao je novinarima da je odbijanje neprijateljske ofanzive na Majevici u septembru 1992. godine bio nastavak borbi iz Smoluće, gdje je izvojevana briljantna pobjeda Vojske Republike Srpske za spas srpskog naroda iz višemjesečnog okruženja.

“U ofanzivi je poginulo 16 gardista, komandant brigade Branko Pantelić, dva komandira čete i 13 boraca, i to su bili najteži trenuci u ratu za našu brigadu, koja je imala 1.150 ljudi”, istakao je Lazić.

On je naveo da je u ratu brigada “Garde Panteri” imala 101 poginulog borca, među kojima su komandant brigade, četiri komandira čete, devet komandira vodova, 13 komandira vodova i 74 vojnika, ranjeno je 670 boraca, neki i sedam puta.

Brigada je za ratne pobjede na Smolući i odbranu Majevice odlikovana Ordenom Nemanjića 1993. godine, a za kasnije učešće u borbi za slobodnu Republiku Srpsku i Karađorđevom zvijezdom.

Sjećanje na poginule saborce organizovalo je Udruženje veterana “Garda Panteri” na mjestu gdje je 2017. godine podignut spomenik junacima.

Predsjednik ovog udruženja Petar Cvijetinović rekao je da su skup organizovali uz poštovanje epidemioloških mjera, s ciljem da se ne zaboravi jedna od najznačajnijih srpskih pobjeda za odbranu Majevice u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *