Paketići za romsku djecu koja idu u školu ili borave u Centru /VIDEO/

U Bijeljini su djeci romskoj djeci koja idu u školu ili su korisnici Dnevnog centra za djecu koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu podijeljeni novogodišnji paketići koje su zajedno obezbijedili Gradska uprava, volonteri Crvenog krsta i škole.

Direktor Udruženja Centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja “Otaharin” Dragan Joković kaže da se svake godine u duhu novogodišnjih praznika trude da obraduju najmlađe podjelom paketića i predstavom koju su pripremili korisnici Dnevnog centra za djecu koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu.

On je zadovoljan angažmanom mladih na akciji prikupljanja paketića za djecu koja to ne mogu sebi da priušte, odnosno koja su u stanju socijalne potrebe.

Joković je rekao da će paketiće dobiti djeca koja idu u školu, te korisnici Dnevnog centra, koji su na taj načim nagrađeni i motivisani.

“Trenutno u školama imamo 154 djece, četvoro u srednjoj školi, a imamo i dva studenta, ali ovaj dan fokus je na najmlađe učenike”, rekao je Joković.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković rekla je novinarima da se “Otaharinom” imaju veoma dobru saradnju na unapređenju položaja prava romske populacije.

“Fokus je na tome da se svakako proširi obim njihovih prava, da budu više u obrazovnom procesu, da ima manje djece na ulici, da manje prosjače. U svakom slučaju da radimo na jačanju kapaciteta porodica romske populacije, ali ne samo romske nego uopšte jačanju kapaciteta porodice. Svakako djeci romske populacije, kao jednoj od vulnarebilnih kategorija, smatramo da treba da se pruži dodatna pažnja u smislu jačanja njihovih potencijala i kapaciteta”, rekla je Vukovićeva.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da radost novogodišnjih praznika dijele i sa Udruženjem građana “Otaharin”, sa ljudima koji već duži niz godina rade na unapređenju položaja Roma.

“Mi smo tu uvijek, pa i u sklopu novogodišnjih praznika da ih podržimo, kako bi im ti praznici prošli u lijepom raspoloženju”, rekao je Petrović.

On je ocijenio da je saradnja sa ovim udruženjem do sada bila dobra, te najavio osnovanje prihvatilišta u Bijeljini kroz traženje šire podrške za unapređenje, odnosno uspostavu jedne takve socijalne ustanove.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *