Ozimi usjevi u dobroj kondiciji – vrijeme za duboko zimsko oranje /VIDEO/

Veći obim poslova na skidanju kukuruza, pa zatim kolebljive vremenske prilike, uslovili su da se nekih petnaestak dana odstupi od optimalnih rokova jesenje sjetve, koja se na području Semberije ovih dana privodi kraju.

Posao je kažu stručnjaci kvalitetno obavljen, a pšenici je u Semberiji pripalo oko 13.000 hektara oraničnih površina. Dobro je i stanje usjeva koji već prolaze faze nicanja i u porastu su sa razvijena dva do tri lista.

Ako bi temperatura u narednom periodu naglo pala, ne bi to prijalo usjevima koji su sijani van optimalnih rokova jer nagle temperaturne oscilacije ocjenjuje struka, znaju za sobom ostaviti određene posljedice.

Pšenica koja se već zeleni u atarima u dobroj je kondiciji, nema pojave bolesti, a i glodari, koji su česti posjetioci njiva pod strnim žitima u ovo doba godine, pa i tokom zimskih mjeseci, za sada ne prave štetu na poljima. Ipak stanje na terenu treba pratiti.

I nakon obavljene jesenje sjetve, nije kraj poslovima na njivama. Ratari baš u ovom periodu trebaju sprovesti jednu od važnijih agrotehničkih mjera, koja je od velikog značaja za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa na proljeće.

S toga nakon jesenje setve slobodno zemljište treba poorati duboko i pođubriti stajnjakom i mineralnim đubrivima. Brazda ostaje, da bi bolje izmrzla tokom zime i prikupila zimsku vlagu. Po pravilu, u jesen se ore za sve usjeve koji će se sijati u proljeće. Ipak, zbog višegodišnje intenzivne primjene đubriva dolazi do pojave zaslanjivanja ili zakišeljavanja zemljišta, što nije rijetka pojava i sve to je razlog za redovnu hemijsku analizu.

Komentari: