Ovo ne dijelite ni sa kim – ni sa partnerom – jer rizikujete zdravlje

Zajednički život podrazumijeva da dijelite skoro sve, i to je lijepo, ali neke stvari ipak treba da ostanu samo vaše.

Život sa voljnom osobom je zabavan i lijep, podrazumijeva da dijelite mnoge stvari, ali peškire ne bi trebalo.  Ako ste već pomislili “Pa, ko to uopšte radi?”, znajte da ima takvih…

Njima se možda čini da u tome nema ništa loše, ali usljed dijeljenja peškira sa partnerom (ili bilo kim drugim, zapravo) rizikuje se zdravlje.

Ranije ove godine u Britaniji je sprovedeno jedno istraživanje u kojem je utvrđeno da je 90 odsto peškira zaraženo fekalnim bakterijama, kao i da 56 odsto partnera dođe u kontakt sa tim bakterijama dijeleći peškir sa partnerom.

Osim toga, na 14 odsto peškira pronađena je Ešerihija koli, pa naučnici upozoravaju da se na njima mogu naći i druge opasne bakterije, uključujući i stafilokokne.

Velikom broju bakterija savršeno odgovara to što mokar peškir poslije tuširanja ostavite okačen negdje u vlažnom kupatilu, jer su to idealni uslovi za njihovo razmnožavanje.

Ono što treba da znate je da ste izloženi nekim od ovih bakterija čak i ako samo vi koristite svoj peškir, ali je opasno ako ga dijelite sa nekim jer tako dolazite u kontakt sa bakterijama na koje vaše tijelo “nije naviklo”, čime se povećavaju šanse da se razbolite.

Dr Dajana Gal objašnjava da bakterije Ešerihije koli mogu da ugroze život u određenim okolnostima, dok koliformne bakterije mogu da izazovu infekcije urinarnog trakta.

“Infekcija stafilokoknim bakterijama je veoma rizična jer se ove bakterije mogu prenijeti sa peškira na ljudsko tijelo, bez ikakve rane ili posjekotine na tijelu”, upozorava ona.

Kod infekcije stafilokoknim bakterijama može da se javi otečena koža, crvene izbočine, otečeni očni kapci.

Dakle, ne dijelite peškire ni sa kim, zaštitite svoje zdravlje!

(mondo.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *