Ovčarstvo u ekspanziji – Jankovići u Ljeskovcu proširili svoje stado /VIDEO/

Na farmi ovaca u Ljeskovcu u punom je jeku sezona jagnjanja ovaca koja je počela još u decembru.

Ovo je najzahtevniji, ali i najkritičniji period tokom godine u ovčarskoj proizvodnji.

Od načina kako se ovca pripremi za ulazak u zimu, uslova jagnjenja i kasnijeg uzgoja jaganjadi, zavisi u kojoj mjeri će uloženo vreme, trud i novac biti vraćen odgajivaču u vidu profita. 

Na gazdinstvu Jankovića u ovom semberskom selu prije samo nekoliko godina u stadu su dominirale koze. Danas broj ovaca dokazuje da je ovčarstvo ipak u ekspanziji i to sa tendencijom daljeg širenja stada.

Jankovići su se predijelili za uzgoj pramenke, pa je u stadu trenutno 80 grla, nakon sezone jagnjenja koja će biti završena tokom februara stado će biti brojnije i veće.

Nije ni od kozarstva u potpunost odustao ovaj domaćin. Dvadesetak grla sasvim je kaže dovoljno da ispoštuje obaveze prema kupcima, koji po kozije mlijeko godinama unazad dolaze na kućni prag Jankoića.

Zahvaljujući kišovitom proljeću, prošle godine je Stojan na pašnjacima obezbijedio veoma kvalitetnu sijeno za ishranu ovaca i koza tokom zimskih mjeseci. Sa nekih livada je kaže, dva puta uspio pokositi travu.

S obzirom da uzgoj ovaca i koza nije zahtjevan, savjetuje Stojan onima koji imaju uslove za držanje da se okrenu upravo ovom poslu u kojem tvrdi ima i zarade.

Ovo bi mogla biti i dobra preporuka koja bi očekivano pozitivno uticala na unapređenje života na selu, imajući u vidu činjenicu da u posljednje vrijeme mnogi odustaju od svaštarenja u poljoprivredi i prihvataju se držanja koza ili ovaca na svojim gazdinstvima.

Osim proizvodnje kvalitetnog domaćeg mesa, mlijeko pa i sirevi pokazalo se, imaju dobru prođu na tržištu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *