Otvorena izložba radova učenika umjetničke škole “Odigitrija” /FOTO/

U Bijeljini je večeras otvorena izložba “Ja sam pastir dobri” na kojoj su predstavljeni likovni radovi učenika Umjetničke škole “Odigitrija” Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Izložbu su večeras u bijeljinskoj Galeriji Centra za kulturu “Semberija” otvorili vojni sveštenik Vaso Popović i u ime Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija profesor sa Akademije Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju Goran Janićijević, koji je i jedan od predavača ikonopisa u školi “Odigitrija” u Bijeljini.

Postavka izložbe “Ja sam pastir dobri” obuhvata na desetine radova sadašnjih i ranijih učenika ove škole koji su nastali u periodu od prošle izložbe.

Riječ je o ikonama, kao i slikama različitih motiva i tehnika.

Otac Vaso Popović prenio je okupljenima pozdrave i blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i istakao da je večerašnje okupljanje – okupljanje porodice.

“Ja sam pastir dobri – te Hristove riječi najbolje objašnjavaju šta je cilj ove škole. Ova škola nosi naziv Odigitrija, što je jedan od naziva ikone Presvete Bogorodice, a znači Putevoditeljica, i ova škola je putevoditeljka na tom putu ka Hristu koji je pastir dobri i brine o svima nama u svakom trenutku i voli nas”, dodao je sveštenik Popović.

Prema njegovim riječima, ove godine obilježava se 15 godina Umjetničke škole “Odigitrija”.

Ikonopisac i master likovni umjetnik Jelena Popović pozvala je građane Bijeljine da posjete ovu izložbu, koja će biti otvorena narednih desetak dana.

Ona je navela da su učenicima kojima su večeras dodijeljene diplome inspiracija bila ranohrišćanska umjetnost, odnosno freske sa tavanica katakombi iz tog perioda, pa su oni na velikim platnima oslikali te tavanice.

Prije otvaranja izložbe uručene su diplome za devet učenika koji su završili Umjetničku školu “Odigitrija” u grupi u kojoj su izučavali vizantijsko slikarstvo, odnosno ikonopis.

Grupa starijih osnovaca koji više godina pohađaju kreativnu umjetničku radionicu “Odigitrije”, ove školske godine odlučila se da pređe na smjer ikonopisanje. Na to ih je podstakla atmosfera u školi “Odigitrija” – dugogodišnje lijepo druženje, sloga, zajednička ljubav prema slikanju, duhovna muzika uz koju stvaraju.

Uz pomoć njihove nastavnice Jelene Popović, stvorili su brojna mala remek djela po uzoru ili kopirajući svjetski poznate slikare, koja sada krase njihove domove, a neki od tih radova su večeras izloženi.

“Odigitrija”, lađa umjetničkog stvaralaštva, osnovana je 2006. godine ljubavlju i nesebičnim zalaganjem sveštenika Vase J. Popovića, te njenih nastavnika i učenika.

U okviru “Odigitrije”, osim izučavanja vizantijskog ikonopisa, za učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta omogućeno je kroz kreativnu umjetničku radionicu izučavanje i drugih vidova likovnog izražavanja, te pripremna nastava za upis na likovne akademije.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *