Otvoren 11. Sajam turizma i gastrokulture u Bijeljini

U hotelu „Drina” u Bijeljini danas je otvoren jedanaesti međunarodni sajam turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2022”. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Bijeljina, dok je pokrovitelj Grada Bijeljina.

Čast da otvori sajam pripala je direktoru Turističke organizacije Republike Srpske, Miodragu Lončareviću, koji je tom prilikom rekao da je, poslije pauze uzrokovane pandemijom, koja je najviše pogodila sektor turizma, ponovno organizovanje sajmova važno, jer se putem takvih okupljanja ostvaruju novi kontakti, promovišu turistički potencijali i razmjenjuju iskustva.

Rekavši da Turistička organizacija Republike Srpske snažno podržava manifestacije ovog tipa, napomenuo je koliki je značaj održavanja raftinga za turistički sektor.

– Od 25. maja do 1. juna održava se svjetsko prvenstvo u raftingu. Izuzetno smo ponosni na Vrbas i Taru, a učesnici iz dvadeset i dvije zemlje su prijavili učešće. To daje podstrek za još veći rad i trud. Statistika kaže da, od početka godine, imamo 42.5 % više posjete u odnosu na prethodni period, a preko 35% više noćenja. Sve je to signal da u budućnosti moramo još više raditi na poboljšanju turističke ponude – kazao je Lončarević.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, nije krio zadovoljstvo zbog održavanja sajma, posebno ako se ima u vidu pauza uzrokovana pandemijom u posljednje dvije godine.

– Zadovoljstvo je organizovati ovakav događaj, jer Bijeljina ima mnogo toga da ponudi u oblasti turizma. Brojni su kulturno-istorijski spomenici, prirodne ljepote, tu su i dvije rijeke, banja u Dvorovima, etno-selo. Ovo je oblast kojoj moramo posvetiti još više pažnje u narednom periodu – rekao je Đurđević.

On se osvrnuo na činjenicu da je veliki broj gostiju došao iz susjednih zemalja i naglasio da to znači samo jedno – dobru organizaciju sajma, ali i promociju, koja predstavlja jednu od najvažnijih stavki u turizmu.

– Veoma je važno da svi potencijali budu promovisani na adekvatan način. Naši gosti-izlagači na ovoj manifestaciji imaju mogućnost da promovišu svoje kapacitete i potencijale. Nadamo se da će ispuniti ciljeve zbog kojih su došli u naš grad danas – naveo je Đurđević.

Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu rekao je danas da Gradska uprava već jedanaest godina podržava ovakve manifestacije, te da je Semberija, od jedne malo poznate destinacije prije dvadvadeset godina, izrasla u jedno od najprivlačnijih turističkih odredišta u regionu.

U ime Turističke organizacije Bijeljina, Dragan Tešić rekao je da nije bilo lako organizovati jednu ovakvu manifestaciju, ali da rezultat od sedamdeset izlagača iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske i Crne Gore jasno pokazuje da je zadatak uspješno realizovan.

On je naglasio da sve to postavlja nove zadatke za budućnost – da sljedeće godine na sajmu bude prisutno stotinu izlagača.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *