Otkup na nivou plana, podbacio kvalitet duvana /VIDEO/

Godina je za proizvodnju bila prosječna, pa je oko 30 odsto proizvođača ostvarilo prinose od oko 150 kilograma po dunumu, ipak više su novca uložili u radnu snagu u odnosu na godinu ranije.

U ovogodišnjoj proizvodnji uz manji broj onih koji su se prihvatili uzgoja ove industrijeke biljke, podbacio je i kvalitet duvana.

Privodi se kraju otkup duvana u Semberiji. Ove godine uzgajan je na manjoj površini jer su mnogi u startu od posla odustali. Od 92 proizvođača iz Semberije i Posavine, preduzeće “Duvan” otkupilo je oko 340 tona suvog lista, što je kažu na nivou plana. Ipak kvalitet ove industrijeke biljke je podbacio u ovogodišnjoj proizvodnji, uprkos zlatno žutoj boji, prosječno je ispod treće klase.

S druge strane, bolesti na duvanu nije bilo, hemijski tretmani zaštite i kompletna proizvodnja od momenta sjetve duvana su pod nadzorom struke. Ipak usljed ovogodišnjih vremenskih prilika tokom proizvodne sezone, duvan nije u potpunosti ispoljio svoj prinosni potencijal jer je list ostao tanji nego što je očekivano.

Sav otkupljeni duvan uskladišten je u otkupne magacine, a količine koje su stigle u prvim rokovima otkupa, već su prošle i doradu.

Oko 30 odsto proizvođača uspjelo je da po dunumu ostvari prinos od oko 150 kilograma duvana, na to im je zagarantovana i premija otkupljivača.

Ulaganja u proizvodnju duvana ostala su na prošlogodišnjem nivou, ipak skuplja je bila radna snaga, prema kalkulacijama po hektaru duvana trebalo je uložiti oko 4.500 KM.

Duvan je ove godine stasavao na 246 hektara oranice kod 92 proizvođača u Semberiji i Posavini i na 14 hektara vlastite proizvodnje koju je zasnovalo preduzeće “Duvan”.

Komentari: