Otkazana posjeta Lavrova Srbiji; Lavrov: Ovo je potez bez presedana /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su spriječile dolazak u Beograd šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Vučić je na sastanku sa ruskim ambasadoru Aleksandrom Bocan-Harčenkom rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz njegovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti.

Oglasio se danas na vanrednoj konferenciji za medije ministar Lavrov. Potez Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bugarske da zabrane prelet ruskog aviona kojim je trebalo da dođe u posjetu Srbiji je “bez presedana”, naglasio je Lavrov. Očigledno je kaže on da Brisel i NATO žele da u “zatvoreni Balkan” pretvore taj region. Lavrov je rekao da posjetom Srbiji htio da potvrdi ruski stav u vezi Kosova i BiH, i “Otvorenog Balkana”, ali da u Briselu nisu htjeli to da dopuste.

On je ocijenio da će u vezi sa ovim slučajem objašnjenja biti više, da će zemlje koje su zabranile prelet ruskog aviona reći da su im naredili, dok će Zapad tvrditi da su samostalno donosili te odluke. Lavrov je rekao da niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom i takođe rekao da je ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković pozvan da poseti njihovu zemlju.

Kremlj je danas ocijenio kao “neprijateljski postupak” zatvaranje vazdušnog prostora tri balkanske zemlje, što je spriječilo ruskog ministra spoljnih poslova da otputuje u Srbiju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi takve akcije mogle izazvati probleme sa rasporedom diplomatskih sastanaka na visokom nivou. “Ali takvi postupci neće spriječiti Moskvu da održava kontakte sa prijateljskim zemljama”, rekao je Peskov.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da “oni koji su spriječili dolazak” šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd “ne žele mir i sanjaju poraz Rusije”. Prema riječima Vulina, Srbija je ponosna što nije dio antiruske histerije, a zemlje koje jesu, imaće vremena i da se stide, saopštio je MUP.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *