Orban: Bez članstva Srbije nema smisla pričati o bezbjednosti i evropskom identitetu /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je na Bledu uverenje da je EU poslije Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umjesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe. Aleksandar Vučić je istakao da Srbija, koja je svjesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susjedima.

Glavna tema ovogodišnjeg 16. Bledskog strateškog foruma na kom učestvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je budućnost Evrope i njena otpornost na izazove. Danas su se mogle čuti dvije ideje, Andreja Babiša koji je govorio o Šengenu i da je Srbija potrebna EU, kao i Viktora Orbana o tome da je bez prijema Srbije u članstvo EU “nonsens” pričati o bezbjednosti i evropskom identitetu.

Vučić je, na Strateškom evropskom forumu na Bledu, posvećenom budućnosti EU, na kojem učestvuje kao jedini predstavnik zemlje koja nije članica Unije, istakao da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu. Izrazio je uvjerenje da će Zapadni Balkan biti više na agendi Evropske unije, nego što je to bio slučaj prošle godine.

Vučić je rekao da je nedvomisleno da su evropske integracije Srbije povezane sa pitanjem Kosova.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imao je danas na Bledu odvojene razgovore sa predsjednikom Srbije i kosovskim premijerom u cilju priprema sastanka glavnih pregovarača.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon razgovora sa Lajčakom i učešća na panelu, rekao da ga brinu informacije o implementaciji Vašingtonskog sporazuma.

Bledski strateški forum pod nazivom “Budućnost Evrope – odoljeti i istrajati”, jedan je od najcjenjenijih spoljnopolitičkih foruma u regionu na kojem prisustvuju brojni evropski i regionalni zvaničnici.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *