Optimalni rok za sjetvu kukuruza od 10. do 25. aprila; Cijene đubriva poremetile planove /VIDEO/

Početkom aprila sporadično su domaćini u Semberiji počeli zaoravati hibride kukuruza. Ipak propratile su ove dane niske jutarnje temperature, pa se intenzivnija proljećna sjetva u Semberiji očekuje od 10. aprila.

U poslovima ne treba srljati jer je i sjetva skuplja ove godine, prije svega treba pratiti temperaturu sjetvenog sloja zemljišta, pa kada se pripremljena oranica na dubini od četiri do 6 centimetara zagrije na deset stepeni Celzijusovih pravo je vrijeme za sjetvu.

Šta sijati i koje hibride odabrati, najčešća su pitanja koja u ovo doba godine postavljaju ratari, vođeni iskustvom iz prošle sušne sezone u kojoj su izgubili značajan dio roda. Poljoprivredne apoteke u Semberiji dobro su snabdjevene sjetvenim repromaterijalima i hibridima kukuruza različitih proizvođača i FAO grupa.

Jasno je da ne postoji najbolji hibrid kukuruza, niti najbolja sorta pšenice, da takvih ima svi bi ih sijali u svojim atarima. Na tržištu sjemena kako inostranom, tako i našem postoji na stotine  različitih hibrida kukuruza, a na kompletan proizvodni rezultat i na koncu prinose utiče mnogo faktora.

Uoči intenzivnijih radova u poljima tržište repromaterijala dobro je snabdjeveno pesticidima, sjemenom kukuruza, dok su problemi sa cijenama mineralnih đubriva koji su aktuelni još od oktobra mjeseca, a sada je sve izraženiji i nedostatak đubriva zbog poremećaja u lancima snabdijevanja.

Mineralna đubriva koja igraju značajnu ulogu u ukupnom proizvodnom rezultatu najviše su i zabrinula semberske ratare. Mnogo je posla pred njima, a izgledi su da ga neće moći obaviti onako kako su to godinama unazad radili. Milisav Trivković pod pšenicom ima 150 dunuma zemlje, oko stotinak dunuma pripašće kukuruzu.

Veća briga pomjerila je onu drugu u drugi plan, pa o cijenama goriva proizvođači sada i ne misle, đubrivo je kažu  najveći problem.

Stanje strnih žita u Semberiji popravilo se u posljednjih sedam dana, prijale su biljkama čak i male količine padavina koje su zabilježene na ovom području.Tretmane protiv korova treba obaviti i u usjevima strnih žita. A struka proizvođačima preporučuje i folijarnu prihranu preko lista.

Cijene sjemenskog kukuruza i pesticida u zavisnosti od proizvođača doživjele su veoma male korekcije u poljoprivrednim apotekama u najvećem poljoprivrednom kraju Srpske.

Kako kupuju sjemenski kukuruz uzimaju poljoprivrednici fiskalne račune i poreske fakture kako bi predali zahtjeve i ostvarili podsticaj u iznosu 20 odsto od uloženih sredstava, što je ove godine nova mjera.

Odmah nakon sjetve a prije nicanja u poljima pod kukuruzom poslovi nisu gotovi jer treba obaviti tretmane protiv korova.

Sa buđenjem vegetacije posla imaju i povrtari koji zasnivaju plasteničku proizvodnju. Aktuelno je skidanje mladog luka i sadnja krastavca, paradajza i paprike u plasteničkom prostoru.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *