Okupljanjem u ugljevičkom Hramu obilježen nacionalni praznik

U ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve danas je, okupljanjem za predstavnike lokalne vlasti i parlamenta, arhijerejsko namjesništvo ugljevičko-janjsko obilježilo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pod blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Arhijerejski namjesnik protojerej Aleksandar Tešić čestitao je nacionalni praznik i poželio da ovaj dan bude Bogom blagosloven i da se slavi u dobru, zdravlju, miru i ljubavi.

“Zajednički praznik svih Srba slavi se na 103. godinu od proboja Solunskog fronta junaka čijim se rodoljubljem, junaštvom i žrtvom i danas napajaju pokoljenja”, rekao je sveštenik Tešić u besjedi i naveo da je srpski narod u Prvom svjetskom ratu doživio strahovita stradanja u kojem je poginula svaka druga muška glava.

On je dodao da su preci doživjeli mučeništvo i golgotu, ali ih je sve zajedno grijala ljubav prema otadžbini i ognjištu i da su u riječima ognjište i otadžbina bile satkane sve njihove želje, zebnje, radosti i brige.

Tešić je poručio da se i vijek kasnije srpski narod treba ugledati na njihovu nepokolebljivu vjeru u Boga i ljubav prema otadžbini.

“U očuvanju naših nacionalnih interesa potrebni su nam i saveznici, kao što su ih i oni tada imali, kao i stručni i kompetentni ljudi na svim ključnim pozicijama”, rekao je Tešić, a kao najvažnije je istakao brigu o porodici i potomstvu, biološkom opstanku srpskog naroda.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić izrazio je zadovoljstvo okupljanjem na Dan srpskog jedinstva u ovoj podmajevičkoj opštini, a predsjednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković je rekao da nekadašnji borci Vojske Republike Srpske podržavaju sve bitne datume koji svjedoče o podvizima srpskog naroda, rodoljublju i slobodi.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *