Održana radionica za učenike o žrtvama genocida u NDH

Za učenike Ekonomske škole u Bijeljini danas je organizovana radionica povodom obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ do 1941. do 1945. godine, na kojoj im je prikazano da su stradali bili, prije svega, obični ljudi, zbog čega je važno njegovati kulturu sjećanja da se takvi zločini nikada ne bi ponovili.

Profesor srpskog jezika i književnosti u ovoj školi Boro Stanić, koji je pripremio ovu radionicu za učenike, rekao je da je važno proučavati ovu temu, ali da treba imati adekvatan pristup za djecu, jer bi se prikazivanjem isključivo strahota iz koncentracionih logora stvorio odbrambeni mehanizam kod njih.

“Ako bi im bila prikazivana samo ubistva, leševi i kosti, to bi stvorilo novu traumu kod djece”, naveo je Stanić.

On je dodao da je u ovom projektu fokus na svakoj žrtvi, običnom čovjeku, tome čime su se bavili prije stradanja, a ne samo na broju stradalih u logorima.

“Naravno da su brojke bitne, ali svi ti zatvorenici koji bili označeni brojevima u logoru su, prije svega, bili ljudi”, naveo je Stanić i dodao da je bitno prikazati život tih ljudi, ali i porodica kojima je neko stradao u genocidu.

foto: Srna

On je naveo da je tokom boravka u Institutu “Jad Vašem” u Jerusalimu uvidio drugačije metodologije proučavanja Holokausta, prilagođene i najmanjem uzrastu djece, i one mogu da se primijene na proučavanje genocida koji je bio u NDH do 1941. do 1945. godine.

Stanić ističe da su ovaj projekat podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Republički pedagoški zavoda i Javna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina”, koja je poslala materijale za realizaciju radionice.

Prema njegovim riječima, ovakvi projekti o kulturi pamćenja i sjećanja na žrtve genocida u NDH se realizuju u svim školama na nivou Republike Srpske u posljednjoj sedmici aprila.

Radionici su prisustvovali učenici iz Savjeta učenika, direktor škole, kao i profesori.

Od ulaznih vrata u školu do zida sa plakatima i crtežima o ovoj temi izlijepljena su stopala na kojima su napisane razne poruke – “ne zaboravi”, “sjećanje”, “život”, “mir”, “Srbin”… kako bi djecu navele na razmišljanje o ovoj temi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *