Održana promocija knjige “Sofka” /VIDEO/

U prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” sinoć je predstavljena knjiga “Sofka”, autora Petra Ilića.Javnost je Sofku pamtila kao najsjajniju muzičku zvijezdu Jugoslavije između dva svjetska rata, koja je svojim pjevačkim talentom, nastupima u evropskim metropoloama i brojem prodatih gramofonskih ploča daleko prevazišla granice svoje zemlje.

 O legendarnoj Sofki Nikolić, “kraljici sevdaha i kraljici tuge” Petar Ilić je svojevremeno objavio feljton u beogradskim “Večernjim novostima”, kasnije i u “Semberskim novinama”. “Sofka” je priča o jednom životu između sjaja i zaborava”, kako zapisa u jednoj od recenzija ove knjige Tanja M. Lazić, muzejski savjetnik u Muzeju Semberije.

Govoreći o Sofki Nikolić i njenom muzičkom stvaralaštvu, Dragan Krstić, naš sugrađanin, inače, inicijator štampanja knjige o Sofki Nikolić, najavio je i organizovanje prvog festivala narodne i starogradske pjesme u oktobru u Bijeljini.

Književnik Tihomir Nestorović reče da je knjiga o Sofki, autora  Petra Ilića, otkrila taj veo zaborava sa čuvene pjevačice Sofke Nikolić koja je svojevremeno bila svjetska zvijezda.

Definitivno je trebalo skinuti zaborav sa njenog muzičkog stvaralaštva. Doajen semberskog novinarstva Petar Ilić to je uradio na najbolji mogući način, ispisujući još jedan spomenik o Sofki Nikolić, kraljici pjesme i kraljici tuge. Sofka je sa ovom knjigom ponovo sa nama i ona više neće biti zaboravljena”, istakao je Tihomir Nestorović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *