Odbranom svetinja brani se Crna Gora /FOTO/

U Crnoj Gori su danas, već devetu sedmicu, nastavljeni molebani i molitvene šetnje kao znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u toj zemlji.

Prema procjenama, litijama u svim mjestima i gradovima Crne Gore prisustvuje više od 200.000 pravoslavnih vjernika, ali i građana drugih vjera, kao i ateista koji podržavaju odbranu svetinja SPC.

Nakon što je u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama služen moleban, poslata je poruka da se odbranom svetinja brani Crna Gora.

Okupljenim građanima pozdrave sa Kosova i Metohije je prenio otac Ilarion, iguman manastira Draganac, koji je rekao da se “Kosmet danas brani u Crnoj Gori”.

“Kao što su mojkovački junaci omogućili odstupnicu i slobodu, tako će i danas posle ovih litija, iza ovih brda i sa primorja, stići sloboda za celi naš narod. Kada čoveka snađe nepravda, dođe u crkvu. Zamolio bih vas da se držite oltara sve dok pravda ne pobedi”, poručio je otac Ilarion.

Litija u Beranama krenula je iz centra grada, od hrama Svetog Simeona Mirotočivog u izgradnji i ustaljenom trasom do manastira.

Bjelopoljci su i večeras masovnim izlaskom još jednom pokazali da nikada neće prihvati Zakon o slobodi vjeroispovijesti. U ovom gradu na obali Lima na litijama učestvuje više od 15.000 stanovnika.

Iz srca Vasojevića iz Andrijevice večeras je vjerni narod poslao poruku da ne da svetinje

Mojkovac je večeras izašao dostajanstveno, a litiju je od Hrama Hristovog Roždestva do centra grada predvodio Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je istakao da Mojkovčani sa vjerom u Boga brane svetinje i naveo da vlast u Crnoj Gori udara na vjeru, pretke i na budućnost.

“Onaj ko hoće da nam otme dom, udara na našu čast. Mi ćemo se boriti za našu vjeru. Svaki vaš izlazak je velika podrška crkvi. Ovaj zakon je ništav. Lažu naše vlasti da mi ne poštujemo državu, da je ovo veliko srpska politička priča, ali ta im priča ne prolazi više. Lažu, mi poštujemo Crnu Gori i Ustav, ali je ovaj Zakon protiv pravoslavlja”, rekao je vladika Joanikije.

Litiju u Podgorici večeras predvode mitropolit kijevski Onufrije i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Prva litija u Podgorici krenula je poslije podne od manastira Dajbabe. Vjerni narod sa sveštenstvom ići će Hrama Hristovog vaskrsenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *