Odbornici SP-a: Gradonačelnik mora raditi u interesu građana

Odbornici Socijalističke partije /SP/ u Skupštini grada Bijeljina pozvali su gradonačelnika Ljubišu Petrovića da prestane sa opstrukcijama rada narodnih predstavnika i procesa donošenja najbitnijih odluka za Bijeljinu, sa neodgovornim ponašanjem i zaustavljanjem projekata ubrzanog razvoja Semberije.

Iz SP-a su ocijenili da je skidanjem Prijedloga budžeta sa sjednice Skupštine grada Petrović nanio direktnu štetu građanima, a novim avanturama i opstrukcijom volje većine građana samo će, kako su istakli, pokazati pravo lice i nespremnost da bude gradonačelnik svih.

Odbornici SP-a u Skupštini grada ne prihvataju, kako su istakli, da zbog samovolje gradonačelnika, Bijeljina postane mjesto političke krize i crna rupa na političkoj mapi Republike Srpske.

U saopštenju su istakli da je Petrović sprečavanjem Koalicije “Dogovor za Bijeljinu” da podnese amandmane spriječio povećanje novčanih izdvajanja za pronatalitetnu politiku, za socijalno ugrožene kategorije, kao i uplatu subvencije za pomoć privrednicima i poljoprivrednicima pogođenim epidemijom virusa korona.

Spriječio je dodjelu novčane pomoć roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, poboljšanje prevoza učenika, povećanje davanja Pozorištu i drugim korisnicima koji nisu radili zbog epidemije, dodali su socijalisti.

SP smatra da je Petrović, umjesto odgovornosti, ponudio proizvoljne kvalifikacije kako su amandmani “arčenje narodnih para”.

“Da li `arčenje narodnih para` – činjenica da je Petrovićeva plata, koja je 12 puta veća od plate odbornika, sigurna jer je na snazi Uredba o privremenom finansiranju, dok su neusvajanjem budžeta dovedeni u pitanje davanja građanima i realizacija kapitalnih projekata važnih za poboljšanje života svih”, navode iz SP-a.

Socijalisti iz Bijeljine su upitali i da li je “arčenje narodnih para” Petrovićevo ponašanje zbog kojeg u prvih 100 dana ne samo da ništa nije uradio za grad i građane već je pokušao sprovesti blokade donošenja važnih odluka u Skupštini, prebaciti sopstvenu nesposobnost na odbornike, izazvati političke sukobe u gradu, a naveden je i pokušaj neprihvatljivog vrijeđanja odbornika skupštinske većine izdavanjem ličnog saopštenja koje je potpisao kao Uprava grada.

“Sve je to činio u svrhu samopromocije i pokušaja postavljanja funkcije gradonačelnika izvan i iznad političkog sistema, pokazujući da ne zna ni da je Skupština grada glavni reprezent volje naroda”, naglašeno je u saopštenju.

Iz SP-a su ocijenili da Petrović uporno odbija da, u interesu svih, postigne politički sporazum sa Koalicijom “Dogovor za Bijeljinu” iza koje stoji 38.000 glasova građana.

“On ne može ili neće da shvati realnost u kojoj sa odborničkom grupom iza koje stoji samo 8.000 glasova nema dovoljno snage da u Skupštini grada realizuje politiku stvaranja krize koja, najvjerovatnije, dolazi izvan Bijeljine”, ocijenili su socijalisti u Bijeljini.

Odbornici SP-a su podsjetili da je Petrović skinuo budžet sa dnevog reda uprkos tome što je dobio saglasnost Ministarstva, a odbornici izrazili spremnost da ga izglasaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *