Od ponoći Austrija po treći put “pod ključem”

U Austriji su od ponoći stupile na snagu nove pooštrene mjere u borbi protiv pandemije virusa korona, kojim se ta zemlja ponovo zaključava, treći put ove godine.

Treće zaključavanje trajaće mjesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju “otključavanje” biti moguće od 18. januara.

Novim zaključavanjem ponovo je na snagu stupio cjelodnevni policijski čas, a iz kuće je moguće izaći u kupovinu svakodnevnih potrepština, zbog odlaska kod ljekara, na posao, ali i pružanja pomoći drugima, te u šetnju ili na individualno bavljenje sportom zbog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Pooštrene mjere predviđaju značajno smanjenje kontakata, tako što je jednom domaćinstvu omogućeno da ima kontakt sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva, prenose mediji.

To znači da ni za Novu godinu neće biti moguće napuštati kuću bez valjanog razloga, kao ni slavlje s onima koji nisu ukućani.

Sve prodavnice, izuzev prodavnica namirnica, drogerija, pekara, mesara i slično, kao i apoteka, su zatvorene.

Takođe, servisi za automobile i bicikle ostaju otvoreni, a zatvoreni ostaju restorani i hoteli, kao i ustanove za kulturu.

Na javnim mjestima ostaje pravilo fizičke distance od jednog metra prema drugim osobama, a u zatvorenom prostoru mora se nositi i maska.

Do 18. januara na snazi je i stroži režim ulaska u Austriju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti negativnim testom, ali tek nakon pet dana izolacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *