Od ponedjeljka prijave za program za djecu u godini pred polazak u školu /VIDEO/

Programom za djecu u godini pred polazak u školu, osim podsticanja i razvijanja svijesti roditelja o važnosti i značaju ranog učenja za rast i razvoj djece, postignut je dugoročno planirani cilj, a to je povećanje stope uključenosti djece predškolskog uzrasta u neki od oblika organizovanog vaspitno-obrazovnog rada sa njima, kažu nadležni. Ovaj Program biće realizovan od 1. marta do 31. maja iduće godine, a od ponedjeljka 8. novembra počeće prijave na javni poziv koji su raspisale i predškolske ustanove u Bijeljini.

Program pripreme djece u godini pred polazak u školu koji podržava Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je besplatan i odnosi se na djecu koja nisu obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a u narednoj školskoj godini stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole. Javni poziv za upis djece u ovaj Program raspisala je i Javna ustanova Dječiji Vrtić “Čika Jova Zmaj”.

Program pripreme djece u godini pred polazak u školu realizuje u Bijeljini i predškolska ustanova Dječiji vrtić “Dragan i Zoran”. Prema riječima direktora ove ustanove, konkurs za ovaj Program je raspisan, a upis djece će početi od ponedjeljka 8. novembra.

Program pripreme za djecu u godini pred polazak u školu počinje od 1. marta iduće godine i trajaće do 31. maja 2022. Ova tri mjeseca, djeca će u vrtićima boraviti svakog radnog dana po tri sata.

Dosadašnja iskustva pokazuju da je ovaj vid vaspitno-obrazovnog procesa budućim prvačićima bio veoma značajan.

Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem veći je u Bijeljini od Republičkog prosjeka jer u našem gradu osim javnog vrtića funkcioniše još petnaestak privatnih predškolskih ustanova. I Interesovanje roditelja da im djeca prođu kroz Program pripreme, iz godine u godinu sve je veće.

U ovoj godini Vrtić Čika Jova Zmaj radiće u pet objekata, od toga su tri na području grada, a dva u seoskim mjesnim zajednicama. U ovoj javnoj predškolskoj ustanovi trenutno boravi oko 500 djece. Interesovanje je međutim znatno veće, što iziskuje i potrebu za otvaranjem novih kapaciteta.

Prošle godine napominje Vujanović upućena je iz ove ustanove inicijativa ka osnivaču o proširenju kapaciteta vrtića.

Kapacitet Vrtića “Dragan i Zoran” je 300 djece, pa u ovoj ustanovi s ponosom ističu da su već par godina kapaciteti vrtića puni.

Početkom ove godine skupštinskom odlukom smanjena je cijena boravka djece u Vrtiću “Čika Jova Zmaj”.

U Vrtiću “Dragan i Zoran” kažu da je cijena boravka djece u ovoj predškolskoj ustanovi formirana još 2010. godine i neće se mijenjati. Počela je i primjena skupštinske odluke o subvencionisanju boravka djece u privatnim vrtićima u iznosu od 10 odsto od utvrđene cijene.

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kao dio obrazovnog sistema u Srpskoj je temelj za dalji napredak i razvoj djece, stava su naši sagovornici.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *