Od 17. do 19. novembra u Bijeljini 3. BiH kongres o gojaznosti /VIDEO/

JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina i državno Udruženje „Društvo za debljinu“ BiH zajedno organizuju kongres o gojaznosti sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Gojaznost- gdje smo i gdje želimo biti“. Kongres će se održati od 17. do 19.11 2023. u Bijeljini u Etno selu Stanišići pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kongres je multidisciplinarnog karaktera i očekuje se dolazak više od 300 učesnika, rečeno je na današnjem presu koji je održan u bijeljinskoj bolnici.

„Naš cilj je da multidisciplinarno sagledamo problem koji je pošast na nivou svjetske populacije. Na  proaktivnom, kvalitetnom, multidisciplinarnom kongresu spojićemo razmišljanja, znanja, endokrinologa, gastroenterologa, psihijatara, hirurga, anesteziologa, nutricionista i medicinskih sestara tehničara. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije nisu više da se gojaznost pobijedi, nego da se barem zaustavi taj trend koji je vrlo nepovoljan. Svojim angažmanom u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, želimo dati doprinos toj borbi“, izjavio je prof.dr Fuad Pašić, predsjednik udruženja „Društvo za debljinu“ BiH i stručnjak za barijatrijsku hirurgiju.  On je dodao da je Bosna i Hercegovina prema broju gojaznih osoba među prvih pet u svijetu i naveo da su savremene zemlje razvile koncepte borbe protiv gojaznosti koji daju dobre rezultate.

Dr Milan Todorović, potpredsjednik udruženja „Društvo za debljinu“ BiH i načelnik Odjeljenja za hirurške grane u Bolnici „Sveti Vračevi“ istakao je da je problem gojaznosti u BiH uglavnom neprepoznat.

„Kongres će biti značajan za zdravstvene radnike u prepoznavanju problema gojaznosti i saznanja o smjernicama za njegovo rješavanje. Važna nam je podrška od strane Ministarstva zdravlja i socijane zaštite Republike Srpske. Jedan od predavača su dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof.dr Ranko Šrbić i dekan Medicinskog fakulteta u Foči prof. dr  Dejan Bokonjić, zatim potpredsjednik Svjetske organizacije EASO prof. dr Volkan Yumuk i niz drugih značajnih imena iz različitih sfera koji će nam prenijeti velika iskustva.

Gojaznost u BiH je gotovo tabu tema. Mi smo početkom ove godine u bijeljinskoj bolnici uradili prvu laparoskopsku operaciju „Sleeve gastrektomia“ i ukazali na problem koji imaju ljudi sa gojaznošću, jer nemaju kome da se obrate. Upravo tada  je direktor naše ustanove prof.dr Zlatko Maksimović donio odluku da uđemo u organizaciju ovog stručnog skupa.“, rekao je dr Milan Todorović.

Kroz interaktivne sesije fokus će biti na primarnoj zdravstvenoj zaštiti kojoj će biti ponuđena uputstva i alati pomoću kojih će prepoznati osobe koje su u riziku od nastanka gojaznosti, rečeno je na pres konferenciji. Predsjednik Organizacionog odbora kongresa je prof.dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti Vračevi”, a predsjednik Naučnog odbora je prof.dr Fuad Pašić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *