Obuke za rad grupa za samopomoć za žrtve rodno zasnovanog nasilja

U Bijeljini je danas održana obuka za rad grupa za samopomoć za žrtve rodno zasnovanog nasilja, čiji je cilj osposobljavanje osoblja sigurnih kuća i organizacija kako bi ojačali kapacitete i pružili odgovarajuću pomoć ženama žrtvama nasilja u porodici.

Učesnik na današnjem treningu za osnivanje i rad ovih grupa bila je i psiholog u Sigurnoj kući Fondacije “Lara” Grozdana Panić, koja je rekla da je obuka veoma bitna i da je način rada takav da žene koje su preživjele nasilje mogu jedna drugu da podrže i razmijene iskustva, što će doprinijeti tome da ojačaju, izađu iz nasilne zajednice i nastave samostalan život.

Jedan od edukatora na današnjoj obuci Amela Bašić Tomić iz banjalučke Fondacije “Udružene žene” rekla je Srni da ove grupe okupljaju žene sa različitim iskustvima svih oblika rodno zasnovanog nasilja. Ona je navela da će tokom radionica raditi na kreiranju i sticanju vještina značajnih za osnivanje i rad ovih grupa.

“Te grupe su veoma značajne jer žene kroz princip samopomoći mogu da koriste svoja i druga iskustva kako bi prevazišle probleme, strahove i prepreke koje im onemogućavaju da ostvare osnovna prava”, navela je Tomićeva, koja je i koordinator Sigurne kuće.

Prema njenim riječima, žene će u okviru grupe samopomoći, koje će biti organizovane na petnaestodnevnom ili mjesečnom nivou, imati prilike da razgovaraju o problemu zbog kojeg su došle.

Dragana Miljković iz Fondacija “Udružene žene” rekla je da je cilj obuke da budu formirane grupe gdje bi se javljale žene i djevojčice koje su iskusile bilo koji vid nasilja da bi se osnažile, zaštitile i izašle iz začaranog kruga.

Tehnički koordinator Sigurne kuće Fondacije “Lara” Mirzeta Tomljanović rekla je da se radionice organizuju danas i sutra u okviru druge faze projekta “Jačanje institucionalne podrške za zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja”, koji finansira Fondacija “Kvina til Kvina” i traje od 2021. do 2024. godine.

Grupe za samopomoć su neformalne grupe čiji je cilj pružanje međusobne podrške žrtava rodno zasnovanog nasilja. Učešće u ovakvim grupama žrtvama pomaže da prepoznaju nasilje.

Grupe vode osobe obučene za pružanje takvog modela socijalne pomoći.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *