Oboljelo 168 ljudi, 25 u kovid bolnici, jedan pacijent na respiratoru

Bijeljina danas ima ukupno 168 pozitivnih osoba na virus korona, nakon što je potvrđeno još 12 novih slučajeva, saopšteno je iz Bolnice “Sveti Vračevi”.

U kovid bolnici je 25 pacijenata, od kojih 19 ima upalu pluća, jedan pacijent je na respiratoru, jedan na neinvazivnoj mehaničkoj potpori, a 15 na kiseoniku.

Pacijenti u kovid bolnici su u izrazito teško do srednje teškom zdravstvenom stanju.

U Bijeljini se do sada oporavilo 28 osoba. Ukupno je testirano 2.129 osoba.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Zlatko Maksimović najavio je za ponedjeljak, 20. jul, dolazak sručnjaka sa Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ u Banjaluci da bi zajedno procijenili situaciju i preduzeli dodatne korake u borbi protiv virusa korona i stavljanja epidemiloške situacije u Bijeljini pod kontrolu.

Najavljeno je da će u bijeljinsku bolnicu doći načelnik Klinike intenzivne medicine za nehiruške grane UKC Banjaluka Peđa Kovačević i načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Antonija Verhaz.

U saopštenju bijeljinske bolnice se navodi da zbog pogoršane epidemiološke situacije Krizni štab Bolnice “Sveti vračevi” već treći dan zaredom održava sastanke radi što boljeg funkcionisanja ove zdravstvene ustanove u kriznoj situaciji.

Nakon juče upućene inicijative Štabu za vanredne situacije grada Bijeljina za održavanje hitne sjednice, današnjem sastanku je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Marko Mihajlović.

“Vršilac držnosti direktora Bolnice insistira na maksimalnoj posvećenosti ovom zadatku svih zaposlenih, a poseban akcenat je na kovid bolnicu gdje se nalaze pacijenti koji zahtijevaju liječenje”, istaknuto je nakon sastanka.

Iz Kriznog štaba Bolnice je naglašeno da je neophodno da se shvati ozbiljnost situacije, te se očekuje da se svi koji su nadležni odgovorno odnose u rješavanju problema.

Nakon stručnog kolegijuma i sastanka bolničkog Kriznog štaba Maksimović je sa saradnicima obišao kovid bolnicu da bi sagledao stanje i preduzeo potrebne mjere.

“Situacija je izuzetno ozbiljna, pacijenti su u teškom zdravstvenom stanju, zdravstveni radnici koji brinu o njima 24 časa, uključujući i pomoćno osoblje, rade pod izuzetno teškim uslovima”, ocijenio je Maksimović.

On je uputio apel građanima da poštuju sve preporučene mjere zaštite.

“Moramo biti spremni za eventualne nove pacijente i ne smijemo dozvoliti propuste bilo koje vrste, jer zdravlje naših građana je na prvom mjestu”, rekao je Maksimović.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u Bijeljini je danas još 12 lica pozitivnih na virus korona, te po jedno lice iz Ugljevika i Lopara u ovoj regiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *