Objavljena knjiga “Prota Dimitrije bijeljinski” Saše Mirića

Istoričar i publicista Saša Mirić iz Bijeljine objavio je knjigu “Prota Dimitrije bijeljinski” sa ciljem da spasi od zaborava, po mišljenju autora, jednu od najznačajnijih ličnosti u istoriji grada.

Mirić kaže da knjiga govori o životu i radu sveštenika Dimitrija Markovića /1823-1895/ koji je služio u bijeljinskoj parohiji 52 godine i dao značajan lični doprinos srpskom nacionalnom pokretu za oslobođenje od viševijekovne turske vlasti, a objavljena je sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

“U našem gradu nema nijedne ulice, trga ili škole da nose ime prote Dimitrija, ne postoji neka bista ni bilo kakav drugi trag o njemu u javnosti Bijeljine, rijetki su i pisani izvori u kojima se pominje, ali ih ipak ima dovoljno da protu Dimitrija vratimo iz zaborava”, navodi autor.

Recenzent knjige Drago Vuković ističe da sveštenik Dimitrije Marković, po onome što je radio i po autoritetu u narodu, može biti rame uz rame sa znamenitim Sembercima poput kneza Ive i slijepog guslara Filipa Višnjića.

“Treba iskazati zahvalnost autoru što nam je iz zaborava vratio jedno vrijeme, i te kako važno, ne samo za život crkve, nego i za ukupnu našu prošlost. Prosto je nevjerovatno da se tako malo zna o vremenu potčinjenosti srpskog naroda, o teškom bremenu života, o težnjama za slobodom, oslobodilačkoj borbi i ulogama naših ljudi u tim događajima”, naveo je Vuković.

On je uvjeren da će ova knjiga biti od velike koristi za istoričare i istraživače, kao i za vjerujući narod, kako bi još više osnažio svoj identitet.

“Definitivno je jasno da moramo više cijeniti prošlost, više je izučavati, a mnogo manje zaboravljati”, ocijenio je Vuković.

Recenzent knjige “Prota Dimitrije bijeljinski” Nina Ćeklić svrstava ovo Mirićevo djelo u domen naučne istorijske literature.

“Sistematičnost i lakoća u izlaganju ukazuju na Mirićevo dobro poznavanje i okupiranost istorijskim temama ovog perioda srpske i svjetske istorije i autor lakoćom i jednostavnošću izraza mami čitaoca, čija interesovanja ne moraju nužno biti vezana za istoriju, da uroni u ovo štivo i u dahu ga pročita”, navodi Đeklićeva.

Promocija knjige “Prota Dimitrije bijeljinski” biće održana u četvrtak, 1. jula, u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini, koja je i izdavač knjige.

“Prota Dimitrije bijeljinski” je treća autorska knjiga Saše Mirića, nakon knjige komentara “Sa ove strane istine” /2014/ i studije “Za sve je kriv Benjamin Kalaj” /2018/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.