Obilježeno dva vijeka od rođenja Dostojevskog /VIDEO/

U Narodnoj  biblioteci  „Filip Višnjić“  danas je otvorena izložba pod nazivom  „Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi“ ,  povodom 200 godina od rođenja Dostojevskog . Cilj je prema riječima autora da se približe veze koje su Srbi ostvarivali sa Rusijom. Svi zainteresovani građani Bijeljine izložbu mogu pogledati u prostorijama Biblioteke do 2. decembra.

Povodom velikog jubileja 200 godina od rođenja velikog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog –  svjetskog pisca i klasika ruske literature Biblioteka Grada Beograda pripremila je tim povodom  izložbu koja je obišla brojne gradove u Srbiji , regionu i Republici Srpskoj. Sa životom ovog velikana sada će moći da se bliže upoznaju i građani Bijeljine.

Prema riječima autorke izložbe Srbi su bili na svjetskoj kulturnoj i političkoj mapi , što je zapisano i u dnevnicima ovog velikana. Pisao je o tome koliko su Srbi borben narod .

Izložba pod nazivom  „Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi“ sadrži  30 plakata u digitalnoj štampi.

Prema podacima UNESKO-a, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svijetu, čija su djela prevedena na više od 170 jezika.Dostojevski kao pisac nema ni jednog direktnog potomka i nasljednika .Međutim, brojni srpski književnici pisali su o njemu.

Ova izložba je povod za jačanje odnosa dvije ustanove , bijeljinske i beogradske Biblioteke koji će uskoro potpisati i sporazum o saradnji.

Praznična dešavanja povodom 200 godina od rođenja Dostojevskog održavaju se i u drugim zemljama svijeta.Ovom izložbom bijeljinska Biblioteka priključila se svim kulturnim ustanovama koje proslavljaju jubilej 200 godina od rođenja Dostojevskog. Svi zainteresovani građani Bijeljine izložbu mogu pogledati u prostorijama Biblioteke do 2. decembra.

Dostojevski je posebno je aktuelan danas, jer postavlja ključna pitanja o čoveku i njegovoj duši, o dobru i zlu, o stihiji novca, o slobodi i ropstvu. Cjelokupna kultura proteklog stoljeća prožeta je  pitanjima koja postavlja Dostojevski, pokušavajući da pronikne u ljudsko srce i dušu – ima li čovek pravo da ubije drugog čoveka, da li se sreća može graditi na nesreći drugih.

Među brojnim iskrenim poklonicima Dostojevskog bio je i Albert Ajnštajn. Bio je veliki ruski književnik poznat kao jedan od prvih predstavnika psihološkog realizma u evropskoj književnosti. Njegovi najpoznatiji romani su “Zločin i kazna” i “Braća Karamazovi”. I dan danas citiraju se njegove  misli i pouke.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *