Obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA /VIDEO/

U Bijeljini danas, na groblju u Pučilama kod spomen- kosturnice, obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni. Na ovaj zločin i danas podsjećaju preživjele žrtve, tražeći istinu i pravdu.

Sjećanje na stravičan zločin ne blijedi ni 29 godina od napada na tuzlansku kolonu Radojici Iliću i Radovanu Krstiću, dvojici od 44 ranjenih vojnika JNA, svaki 15. maj donosi nemir. Svi oni danas imaju samo jednu želju – da se nalogodavci i izvršioci izvedu pred lice pravde i kazne.

Ono što se desilo 15. maja 1992. godine imalo je svoju uvertiru u pripremi i organizaciji napada na kolonu vojnika JNA kada bude krenula iz Tuzle, što potvrđuju analize operativno taktičke akcije “Odbrana Tuzle na Brčanskoj malti” koju je radio drugi korpus FBiH 6. decembra 2000 godine, kaže predsjednik BORS-a.

Na današnji dan 92 godine počinjen je strašan zločin na Brčanskoj malti, kaže predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina.

Živote su izgubila djeca koja su mirno krenula svojim kućama i svojim porodicama, rekao je na groblju Pučile u Bijeljini premijer Radovan Višković. Tragično je kaže što je i nakon 29 godina “tuzlanska kolona” zločin bez kazne.

29 godina tuge, nepravde i bola za porodice stradalih u tuzlanskoj koloni, podsjetio je gradonačelnik Bijeljine i poručio da 15. maj ne smije biti zaboravljen. Naša je obaveza kaže Ljubiša Petrović da se borimo za bolji status boračkih kategorija u društvu.

Danas, povodom 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni, predsjednik Vlade položio je vijenac, a brojne delegacije cvijeće  kod spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *