Obilježeno 120 godina rudarstva u Ugljeviku /FOTO/

Veliki poslovni jubilej Rudnika i termoelektrane /RiTE/ Ugljevik – 120 godina rudarstva u ovom kraju obilježen je večeras svečanom akademijom uoči krsne slave preduzeća Svetog Stefana Dečanskog -Mratindana.

Svečanosti u ugljevičkom Centru za kulturu su, pored brojnih zvanica, prisustvovali predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Čubrilović: Važan jubilej za cijelu RS

Čubrilović je istakao da je jubilej 120 godina rudarstva značajan ne samo za Ugljevik, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

“Riječ je o bazičnoj industriji, o prirodnom resursu koji garantuje proizvodnju električne energije na ovom prostoru još dugi niz godina”, rekao je on.

Čubrilović je svima koji su do sada učestvovali u razvoju RiTE Ugljevik i kapaciteta vezanih za rudarenje čestitao jubilej i poželio još mnogo godina uspješne eksploatacije, rada i što bržeg razvoja u ovoj oblasti.

“Ovo je važan resurs za Republiku Srpsku, BiH i šire, za sve one sa kojima `Elektroprivreda Republike Srpske` sarađuje i mnogo je uloženo da ovo bude gotovo ekološka proizvodnja električne energije. Nadam se da ćemo tim putem nastaviti”, poručio je Čubrilović.

Petrović: Ruda važan resurs ERS

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović rekao je novinarima uoči svečane akademije da je ruda važan resurs “Elektroprivrede Republike Srpske”.

“Imamo 900 zaposlenih na Rudniku u Ugljeviku, tako i u Gacku, a ruda uglja koja se koristi u ova dva rudnika omogućila je proizvodnju električne energije u `Elektroprivredi Republike Srpske` od oko 10 milijardi maraka prihoda, što je nemjerljiv doprinos razvoju regije i cijele Republike Srpske”, rekao je Petrović.

On je najavio da će “Elektroprivreda Republike Srpske” u narednom periodu posebno istaći važnost rudarstva i ulogu rudara.

Stojanović: RiTE Ugljevik proizvodi trećinu električne energije

Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da ovaj privredni gigant proizvodi godišnje trećinu električne energije u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Prema njegovim riječima, preduzeće zapošljava više od 1.900 radnika, a indirektno omogućava egzistenciju za 20.000 ljudi u regiji.

Skupština opštine Ugljevik je, povodom jubileja, dodijelila Zlatnu značku ove lokalne zajednice RiTE Ugljevik kao preduzeću koje je presudno uticalo za razvoj ovog kraja i bolji život stanovništva.

Priznanje su direktoru Stojanoviću uručili načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *